Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită cere Iranului să-și înceteze ingerința în Irak

orient siria irak iran qatar egipt israel turcia

Ministrul saudit al afacerilor externe, Adel al-Jubeir, a invitat Iranul duminică să-şi sisteze ingerinţele în Irak, acuzându-l că incită disensiunile confesionale în această ţară, relatează AFP. 

'Dacă Iranul vrea pace şi stabilitate în Irak, el trebuie să înceteze să se amestece în această ţară şi trebuie să se retragă din ea', a declarat Jubeir într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic Philip Hammond la Jeddah, în vestul Arabiei Saudite, informează agerpres.ro

Regatul saudit sunnit şi Iranul şiit sunt în rivalitate pentru extinderea influenţei lor în Orientul Mijlociu, în special în Irak, Siria şi Yemen. 

'Prezenţa Iranului în Irak sub orice formă este inacceptabilă, la fel de inacceptabilă ca şi trimiterea miliţienilor şiiţi în Irak pentru a juca un rol confesional în această ţară', a acuzat ministrul saudit, care a cerut Republicii islamice 'să respecte principiul bunei vecinătăţi' şi 'să nu se amestece în problemele ţărilor din regiune, şi în primul rând în Irak'. 

'Consilieri' militari iranieni sunt prezenţi în Irak, dar şi în Siria pentru a ajuta armatele celor două ţări să combată grupurile înarmate opuse puterii. 

De altfel, presa iraniană informează regulat despre moartea 'voluntarilor' afgani şi pakistanezi angajaţi în Siria şi Irak, ale căror fineralii sunt organizate în Iran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.