Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arafat îi RĂSPUNDE lui Dragnea: 'NU am FUGIT după imagine'

raed arafat

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, susţine că nu a urmărit să-şi facă propria imagine şi că a muncit doar pentru dezvoltarea sistemului de urgenţă în ultimii ani, iar problemele care încă mai sunt în sistem trebuie rezolvate într-un mod integrat pentru a asigura securitatea publică a populaţiei din toate punctele de vedere, nu numai medical.

Raed Arafat face o serie de precizări joi într-o postare pe Facebook, în replică la afirmaţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, care a spus că problemele din sistemul de urgenţă trebuie rezolvate şi tratate cu mai multă responsabilitate şi cu mai puţină imagine.

"Acesta este un subiect care trebuie tratat cu mult mai multă responsabilitate şi cu mult mai puţină imagine. Serviciul de Ambulanţă are mari probleme din cauza unui personal insuficient şi din cauza unor dotări insuficiente. Trebuie găsită relaţia corectă şi funcţională de lucru între Serviciul de Ambulanţă şi SMURD. Acesta este cel mai important lucru, dincolo de persoană. Dincolo de imagine, este foarte important ca sistemul, care trebuie să funcţioneze integrat, să devină eficient. De aici plecăm. Abia după aceea discutăm despre persoane", a declarat Liviu Dragnea miercuri seară la Antena 3. Liderul PSD a vorbit şi despre necesitatea de a se achiziţiona 3.000 de ambulanţe pentru ca în fiecare sat să existe câte una.

Secretarul de stat Arafat precizează, în postarea sa pe reţeaua de socializare, că va trebui să ştie la un moment dat dacă se doreşte continuarea modului de lucru actual sau se vrea "o 'reformă' a sistemului de urgenţă după noi recomandări".

Citește și: Procurorul general al României, anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre dosarul Hexi Pharma

"În răspunsul domnului Dragnea am înţeles aluzia la 'imagine' şi la 'persoană' iar eu personal nu am fugit după imagine. Mai mult am încercat să fac cunoscut publicului efortul depus de toţi în dezvoltarea sistemului de urgenţă care într-un fel este şi un mecanism de apărare a sistemului făcându-l cunoscut populaţiei. (...) Deci va trebui să ştim la un anumit moment dacă se doreşte să continuăm ce facem sau se doreşte o schimbare a abordării sau o 'reformă' a sistemului de urgenţă după noi recomandări, astfel încât să ştie fiecare ce poate să-şi asume şi ce nu, lăsând locul altora care doresc să-şi asume noile abordări dacă ele sunt greu de asumat de cei care ne ocupăm de acest sistem la acest moment", a spus Raed Arafat.

Şeful DSU afirmă că, faţă de stadiul la care a preluat sistemul în 2007, în prezent, "în mod cert, diferenţa este una vizibilă şi pozitivă", iar în ceea ce priveşte lipsa de personal, în ultima perioadă s-au încercat mai multe soluţii, şi în colaborare cu Federaţia Sindicală Ambulanţa, dar nu s-a ajuns la angajarea numărului necesar de personal.

"Planul pe următorii 3 ani al DSU, prezentat Ministerului Sănătăţii, este de a suplimenta personalul de la serviciile de ambulanţă cu câte 500 de persoane / an iar de fiecare dată când am putut şi am avut cum, am aprobat personal suplimentar pentru serviciile de ambulanţă şi pentru unităţile de primiri urgenţe", arată Arafat.

În opinia acestuia, cei care promovează ideea că SMURD s-a dezvoltat pe seama serviciilor de ambulanţă nu ştiu despre ce este vorba în sistem, iar resursele umane ale SMURD sunt suplimentare venind în sprijinul ambulanţei, nu în competiţie.

"Modelul nostru de lucru nu este o invenţie a mea sau a colegilor, ci o adaptare a sistemelor deja funcţionale în alte ţări cu tradiţie. A zice că trebuie lucrat cu mai multă responsabilitate este o insinuare că până acum nu am făcut acest lucru, iar la rândul meu şi în numele colegilor cu care am lucrat până acum, îl asigur pe domnul Dragnea că am lucrat cu foarte mare responsabilitate şi cu foarte mare atenţie ca să asigurăm cu resursele limitate pe care le avem un serviciu integrat adecvat cerinţelor populaţiei", spune Arafat.

Secretarul de stat aminteşte că legea stabileşte competenţele serviciilor de ambulanţă şi ale SMURD, iar cei care comentează aceste aspecte nu au fost mulţumiţi de stabilirea în mod clar a competenţelor şi a modului în care se acţionează în sistemul de urgenţă în prezent.

"Problema este că din cauza unor funcţionari în Ministerul Sănătăţii, sprijiniţi în mare parte pe linie politică, programul multi-anual de achiziţii de ambulanţe început în 2010 a fost compromis, fiind returnate în curs de 4 ani peste 220 milioane lei bugetului de stat, ducând la învechirea parcului auto al serviciilor de ambulanţă şi SMURD la un nivel foarte avansat, majoritatea ambulanţelor atingând o vechime de peste 8 ani. Abia recent am reuşit să începem procedura de achiziţie pentru ambulanţe, care sperăm că ne va permite în cursul anului viitor să începem înlocuirea ambulanţelor învechite şi suplimentarea numărului echipajelor la serviciile de ambulanţă şi SMURD", precizează şeful DSU.

Referitor la ideea de a avea 3.000 de ambulanţe, câte una în fiecare sat, Arafat afirmă că cei care au propus o astfel de soluţie decidenţilor politici au făcut acest lucru fără a lua în considerare mai multe aspecte: "Din punctul meu de vedere, trebuie mai multă responsabilitate în analizarea acestor propuneri care sunt nerealizabile şi care pot duce la cheltuieli total nejustificate, pentru că nu este realmente nevoie de un astfel de număr de ambulanţe în România".

Raed Arafat subliniază că sistemul sanitar are nevoie de personal în secţiile de terapie intensivă, în UPU, în chirurgie şi nu numai la ambulanţă şi SMURD, iar de aici vine necesitatea unei viziuni responsabile pentru dezvoltarea sistemului integrat de urgenţă, luând în considerare toate aspectele şi nu numai ce solicită reprezentanţii unor servicii de ambulanţă.

"Dacă cineva pretinde că am neglijat serviciile de ambulanţă, vreau să vină şi să spună acest lucru cu probe clare şi să explice această neglijenţă când pe lângă dotările alocate începând cu 2007 numai în ultimii doi ani am reuşit să dotăm şi să acredităm centrele de formare ale serviciilor de ambulanţă iar în cursul acestui an am finalizat traducerea şi publicarea manualului pentru asistenţii medicali de urgenţă în vederea începerii formării lor în acest domeniu şi acordării atestatului în domeniul asistenţei medicale de urgenţă asistenţilor de la serviciile de ambulanţă şi UPU. Deci, dacă vroiam să subminăm ambulanţa sau să o defavorizăm, nu procedam la dezvoltarea segmentului de pregătire a personalului din cadrul acestor servicii", afirmă el.

Secretarul de stat subliniază că la sate şi comune nu este nevoie numai de intervenţiile ambulanţei, ci de intervenţiile pompierilor şi altor servicii specializate de urgenţă, astfel că dezvoltarea sistemului de intervenţie urban şi rural trebuie să se facă într-un mod integrat, prin care să fie asigurată securitatea publică a cetăţeanului din toate punctele de vedere, inclusiv cel medical.

Potrivit lui Arafat, numărul total de ambulanţe care sunt la dispoziţie în 24 ore în România este de aproximativ 1.000, acestea fiind asigurate de serviciile de ambulanţă şi de pompierii SMURD, în colaborare cu unităţile de primiri urgenţe, anunță Agerpres.

"Aş fi extrem de bucuros dacă în următorii 4 ani am putea ajunge la 1.200 -1.300 echipaje, deci cu 200-300 echipaje suplimentare la ambulanţă şi SMURD distribuite inclusiv în zonele rurale, combinate şi cu echipaje de intervenţie la incendii şi la descarcerare, am reduce timpul de reacţie semnificativ, urmând să continuăm creşterea numărului de echipaje pe baza unor analize integrate şi aprofundate", mai subliniază secretarul de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.