Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Are PNL vreo iluzie de prim ministru?

Am tot vorbit de-a lungul timpului, pe aici, despre cum va arăta campania electorală din toamnă, despre posibilele variante de alianțe, despre propunerile de premieri cu care, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în alegerile parlamentare de după 1989. Iată-ne cu doar 2 luni înainte de debutul campaniei electorale și putem vorbi de o certitudine aproape: PNL nu va ieși în spațiul public cu un nume de premier. Sau, dacă o va face, va fi doar un nume de sacrificiu, în capul căruia să se spargă toate oalele.

Context

La finalul BPN-ului de ieri, copreședintele PNL, Alina Gorghiu, declara: „Sunt unii care spun că este nevoie de un prim-ministru desemnat, pentru a putea fi cel care comunică în mod credibil programul de guvernare pe care îl lucrăm (...) dar mai este un curent de opinie în interiorul PNL, destul de puternic, care spune că suntem în pragul unor alegeri parlamentare, vorbim despre Parlament şi nu despre Guvern, ca să ajungi să vorbeşti despre Guvern trebuie să vorbeşti despre ce vrei să faci în Parlament şi cum îţi aşezi tot acest mecanism”

Așadar, PNL spune, prin una din vocile sale de prim plan, că e posibil, dar nu obligatoriu, și deloc dorit prin partid, să se vină cu o propunere de premier pentru campania electorală din noiembrie – decembrie. De aici, ne putem juca cu 2-3 scenarii:

Scenariul 1:

PNL nu are în acest moment nici un nume de premier cu care să vină în fața publicului. Ca atare, singura soluție este să creeze iluzia unei dezbateri interne vii, plină de momente tensionate, în care două părți încearcă să se impună. Dar cum de la nici una din părți nu răsuflă măcar așa, pe surse, un mic nume de posibil viitor prim ministru? De mai bine de un an, un singur nume ajunsese aproape și subiect de folclor, prime minister to be elected, Cătălin Predoiu. Numai că eșecul de la locale, ce a semănat cu un ritual de sacrificare, l-a scos pe Predoiu din joc. Și de atunci..pauză.

Scenariul 2:

PNL are numele de premier. E treaba clară, e discutată de mult timp, numai că nu este încă momentul pentru a fi aruncat în spațiul public. Pe holurile politicii se vorbește că nimeni nu trebuie să creadă în spusele lui Cioloș și că, la momentul oportun, bine pregătită, va avea loc și mutarea perfectă: intrarea acestuia în PNL, transformarea sa în locomotivă a partidului, care să crească scorul electoral și în același timp să asigure și continuitatea unei guvernări apreciată de mulți.

Scenariul 3:

PNL nu face nimic până nu primește detaliile de la Cotroceni. Dar cum nici președintele nu știe exact cum să procedeze și pe ce scenarii să se bazeze, totul rămâne blocat. Iar principalul perdant în acest moment este PNL. imaginați-vă o campanie electorală cu toate celelalte partide aliniate la start cu o nominalizare clară de premier, numai PNL neavând pe nimeni nici măcar la încălzire. Cam trist, nu?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.