Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Are USR ideologie? Are nevoie?

clotilde armand nicusor dan

După ce USR a cam scăldat-o cu Catedrala Mântuirii Neamului, lumea a început să se întrebe „ce vrea domle Uniunea asta de la viață?”. Altfel spus, care este poziția ei ideologică? Unii au apărat USR spunând că nici nu este nevoie de o definire ideologică. Au sau nu dreptate? Depinde cum ne definim termenii.

În sensul cel mai larg, orice organizație politică are o ideologie. Nu mai reiau argumentația, că a scris deja Barbu Mateescu. Poate este, însă, mai bine să ne uităm pe nivele.

La nivelul cel mai general stau familiile de ideologii. Știți dumneavoastră: stânga, dreapta, liberalism (care se suprapune peste ele). Ele încearcă să aibă 1-2-3 lucruri în comun. În teorie. În practică, Hillary Clinton este la „dreapta” dreptei franceze și totuși, considerată la stânga în SUA.

USR nu este neapărat de stânga sau dreapta, mai precis membrii ei sunt care încotro, dar asta nu deranjează foarte tare.

La nivelul următor sunt ideologiile propriu zise: socialism, marxism, libertarianism, etc. Caracteristic unei ideologii este că încearcă să dea, pornind de la un număr limitat de principii răspuns la întrebările supreme ale vieții. Spre deosebire de familiile ideologice, ideologiile propriu-zise chiar tind să fie coerente.

Pe cât de coerente, însă, pe atât de false. Nu există un răspuns la marile întrebări ale vieții care să poată fi demonstrat științific. Nici măcar științele sociale, care chiar încearcă, nu au reușit această performanță. Cu atât mai puțin avem motive să ne încredem în intelectuali de birou cu puțin interes în validarea empirică a ideilor lor.

Asta nu înseamnă că este rău ca partidele să aibă ideologii. Ca să îți asumi o ideologie trebuie să înțelegi măcar care sunt întrebările la care aceasta răspunde, care sunt conceptele cu care putem încerca să descriem societatea. Altfel spus, ca să te înșeli trebuie, totuși, să gândești. Oricum, absolutismul ideologic este diluat de politicieni când ajung la putere, ceea ce este foarte înțelept.

USR nu are o ideologie în acest sens, dar nu este neapărat un dezastru. (Atâta vreme cât ne dovedește pe alte căi că membrii ei gândesc.)

În sfârșit, la nivelul cel mai aproape de viața de zi-cu-zi putem spune că se află doctrina. Doctrina este mai aplicată decât ideologia, ea rezolvă un spectru limitat de probleme. De exemplu Doctrina Obama „Nu face prostii” se aplică în anumite zone de politică externă a SUA , unde se întâmplă suficiente prostii evitabile. Când spui: cea mai importantă resursă de creștere a economiei este agricultura, oricine înțelege că vorbești despre România și nu despre Monaco.

Doctrinele sunt afirmate uneori sub acest nume, alteori se regăsesc în programe sau promisiuni electorale.

*

Toată lumea are o ideologie, în sensul cel mai larg, sau, în sensul restrâns, o doctrină. Să nu admiți asta este să crezi că în viață și guvernare există soluții simple și de bun simț pe care le știe toată lumea și, din motive misterioase, nu vrea să le aplice. Așadar și USR le are.

Bun, și care ar fi doctrina USR?

Aș zice că se bazează pe doua idei.

Prima este că onestitatea bate competența specifică. Nu este nevoie să știi să faci politică (poate este chiar dăunător) nu trebuie să știi administrație. Este suficient să ai unele competențe în domeniul tău, să fii onest, și tot restul se poate învăță pe repede înainte.

A doua idee este că nevoia de viziune (doctrină, strategie)  este supraevaluată. Politicianul bun (la suflet) va găsi în mod natural specialistul bun la creier și împreună vor face cele mai bune politici publice.

Este o ideologie care este utilă din punct de vedere electoral, mai ales pentru o organizație în formare. Dar nu este suficient - nici pe departe - pentru a guverna o țară.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.