Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Argentina: Un fost şef militar, judecat pentru dispariţia unor persoane în timpul dictaturii

argentina

Procesul unui fost şef al armatei aerului din timpul dictaturii militare în Argentina (1976-1983), Omar Graffigna, judecat pentru dispariţia forţată a două persoane, a început luni la Buenos Aires, relatează AFP.

Graffigna, în vârstă de 90 de ani, şi alte două persoane acuzate în acelaşi dosar sunt judecaţi pentru dispariţia forţată în 1978 a fiicei şi a ginerelui Rosei Roisinblit, vicepreşedinta asociaţiei umanitare ''Abuelas de Plaza de Mayo'' (Bunicile din Piaţa Mai). 

Cele două victime, Jose Manuel Perez Rojo şi Patricia Roisinblit, au fost răpite de către militari ai forţelor aeriene pe 6 octombrie 1978 şi n-au mai apărut niciodată. Fiica lor Mariana, care avea atunci 15 ani, a fost răpită împreună cu ei, dar a fost rapid eliberată la domiciliul familiei tatălui său. 

Cuplul a fost închis într-un centru clandestin de detenţie instalat în centrul regional al serviciilor de informaţii de la Buenos Aires (RIBA) din Moron, la periferia de vest a capitalei, un organism care depindea de forţele aeriene. 

Patricia Roisinblit era însărcinată în opt luni când a fost răpită. Ea a fost transferată pentru a naşte la Şcoala de mecanică a Marinei (ESMA), în nordul capitalei, unde funcţiona o maternitate clandestină, apoi adusă în Moron împreună cu bebeluşul, care a fost ulterior răpit. 

În afară de Omar Graffigna, mai sunt judecaţi în acest dosar Luis Trillor, care lucra la RIBA, şi Francisco Gomez, care era un angajat civil la RIBA. 

Într-un comunicat, asociaţia ''Abuelas de Plaza de Mayo'' reaminteşte că Gomez a fost condamnat deja în 2005 pentru că şi-a însuşit bebeluşul pe care l-a născut Patricia Roisinblit la ESMA, Guillermo Perez Roisinblit, care şi-a descoperit identitatea în 2000. 

Graffigna a făcut pare din cea de-a doua juntă militară care a guvernat Argentina între 1979 şi 1981. 

Potrivit organizaţiilor militare, aproximativ 30.000 de persoane au dispărut în timpul dictaturii argentiniene.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.