Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țările baltice se pregătesc de războiul cu Rusia

rusia armata

De la sabotarea instalatiilor energetice la atacuri cibernetice si declaratii de „independenta” ale satelor de la granita cu Rusia, tarile baltice se pregatesc de o posibila agresiune a Moscovei.

Conflictul din Ucraina, in care separatistii sunt sustinuti de Rusia au ingrijorat Lituania, Letonia si Estonia, singurele tari din fosta URSS care au intrat in NATO si in UE.

Sunt mici, izolate gerografic de restul Uniunii Europene si au minoritati rusofone ceea ce, potrivit declaratiilor de anul trecut ale lui Vladimir Putin, ii da dreptul sa intervina cu forta militara.

Temerea celor trei tari baltice nu se refera doar la un razboi conventional, cu tancurile trecand peste granita lunga de 1000 de kilometri, ci si la incidente mai mici, similare celor folosite de Moscova anul trecut pentru a anexa Crimeea.

De mai bine de un an, cele trei state baltice se pregatesc de un conflict „tenebros”, sau „razboi hibrid”, cu exercitii impotruva „sabotorilor”, campanii impotriva „propagandei rusesti”, si cheltuieli sporte pentru aparare si paza frontierelor.

Lituania a organizat o simulare in luna mai, cu presupuse grupuri separatiste atacand instalatii langa enclava rusa Kaliningrad, cunoscuti si ca „omuletii verzi”, fara insemne de identificare, care au fost vazuti frecvent in Crimeea si in Estul Ucrainei.

Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat:

„Trebuie sa invatam din lectia Crimeii, care s-a repetat partial si in Estul Ucrainei. Orice atac posibil, in orice forma, trebuie luat in considerare.”

Temerile de Rusia sunt mari in spatiul baltic, dupa atatia ani de comunism sovietic si mai ales dupa ce, in 1939, cele trei tari au fost anexate in urma pactului Ribbentrop-Molotov, recucerite de nazisti in timpul razboiului, si cazand din nou in mainile sovieticilor.

Andreas Kasekamp, expert in problemele baltice la Universitatea din Talin, spune:

„Balticii au motive serioase sa se teama de actiunile Rusiei. Exista multe persoane in viata astazi care au asistat personal la tactici similare celor desfasurate astazi in Ucraina.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.