Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aripioara porno a unui partid de guvernare

de Răzvan Zamfir, jurnalist

De la aparitia partidelor politice, daca nu chiar a societatii, liderii au crescut, in jurul lor, tineri de incredere. Unii au investit in oameni dupa chipul si asemanarea lor politica, lasand astfel mostenire o intreaga generatie de oameni de stat care sa puna in aplicare un testament de guvernare. Altii, dimpotriva, au promovat doar tipul subordonatului util unui scop precis. Partidele politice romanesti nu fac, nici la acest capitol, exceptie. Ion Iliescu, Adrian Nastase, Victor Ponta sau Liviu Dragnea au avut favoriti, unii devenind lideri politici in dreptul lor. Traian Basescu a facut, de asemenea, pariuri politice, unele castigatoare. In cazul domnului Calin Popescu Tariceanu, garnitura de protejati devine vizibila chiar zilele acestea. Surprinzator, oamenii legitimati de presedintele Senatului nu par sa aiba un profil comun. De fapt, cei 4-5 discipoli de incredere ai celui de-al doilea om in stat impartasesc o singura trasatura comuna: controversa. La un moment dat, in fel sau altul, multi dintre cei care au obtinut o functie publica sau de partid pe filiera co-presedintelui ALDE au fost in centrul unui scandal interzis minorilor.

Alegerile locale si, respectiv, impartirea functiilor din administratia publica a Capitalei au redeschis un scandal monden ingropat de ani buni. Sau mai putini buni pentru cel propus viceprimar din partea ALDE, caci timpul nu a curatat cazierul neoficial al domnului Tudor Ionescu. O inregistrare veche, datand dinaintea implicarii sale in politica mare, i-a ruinat consilierului general ALDE sansa de a o seconda pe Gabriela Firea in fruntea Primariei Bucuresti (sursa Antena1). Desi campania a fost una blanda si nimeni n-a invocat episodul exhibitionist atunci cand domnul Ionescu s-a asezat pe un loc eligibil pe lista partidului, fixatia domnului Tariceanu de a-si numi in posturi cheie apropiatii i-a compromis tanarului politician posibilitatea de a evolua. Viceprimar doar cateva zile, demisionar in urma celor cateva secunde video si a zecilor de articole aparute in presa, domnul Ionescu ar fi beneficiat de dreptul la uitare daca presedintele Senatului nu ar fi fortat o numire pentru echipa sa. Iar echipa sa, cel putin in acest caz, avea o istorie usor controversata.

Apoi, desi a trecut neobservata, nominalizarea unui secretar general adjunct al Guvernului pare sa repete istoria viceprimarului cu mandat scurt. La finele lunii ianuarie, Andreea Lambru a redevenit SG adjunct al Guvernului, functie pe care, in noiembrie 2012, a primit-o pentru prima data ca recompensa politica. Acum cinci ani, numele domnisoarei Lambru era invocat intr-o stenograma care a facut victime politice. Dupa istorisirea aventurilor intime din biroul presedintelui PNL, fostul fruntas liberal Mihai Balasescu, intre timp trecut la cele vesnice, a fost nevoit sa paraseasca partidul. Doamna Lambru si-a pastrat, insa, functia. Evident, informatiile publicate Romania TV au fost puternic contestate de comunicatorii PNL, insa discutia a fost cu adevarat transata de Liviu Dragnea: Ca să distrugem un copil, un tânăr de 27 de ani cu tot felul de canapele... De unde până unde (…) Eu vorbesc de un tânăr crucificat la televizor şi cred că este o greşeală. Am intervenit pentru că se pune problema despre o tânără într-un mod incorect." (sursa Romania TV).

Nu doar tinerii cu o imagine publica mai mult sau mai putin sifonata au beneficiat de sustinerea domnului Tariceanu. Recent, chiar intr-un editorial publicat pe StiriPeSurse.ro, am relatat cazul unui lider din teritoriu, un om matur, al carui trecut include acuzatii scandaloase, penale, formulate chiar de catre comisarul Traian Berbeceanu, fostul sef al Biroului de Combatere a Crimei Organizate din Alba Iulia. Intr-o scrisoare deschisa publicata in 2013, comisarul Berbeceanu il acuza pe actualul lider ALDE din Alba ca ar face parte dintr-o retea de proxenetism. In lipsa unei decizii a instantei, prezumtia de vinovatie este absoluta, se-ntelege, insa atunci cand sustinerea acordata de Presedintele Senatului devine evidenta, apare si obligatia celui de-al doilea om in stat de a oferi explicatii. In conditiile in care domnul Tariceanu a fost si este acuzat de fostii lideri ai ALDE (sursa StiriPeSurse.ro) ca a promovat si protejat politicieni penali, primul senator al tarii ar trebui sa incerce macar sa inlature suspiciunile. Pentru domnul Tariceanu, in schimb, acuzatiile de proxenetism lansate de Berbeceanu si reconfirmate de membrii demisionari ai partidului sunt lipsite de importanta. De ce, oare?

De la romantismul exhibitionist al consilierului general Ionescu, la stenogramele fierbinti din jurul domnisoarei secretar general adjunct al Guvernului si ajungand la infractiunile sexuale sustinute de comisarul Berbeceanu, pare sa existe un tipar al protejatilor domnului Tariceanu. Un tipar 18+. Iar daca adaugam in context si nefericitul numar de striptease pe care un lider ALDE Botosani l-a facut chiar in curtea Parlamentului doar pentru a-si manifesta sustinerea fata domnul Tariceanu, tabloul este aproape complet. Avem deja o aripioara a partidului care a inteles ca, din moment ce doar adultii voteaza, nu conteaza ce e interzis minorilor.

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir pe www.lumearomaneasca.ro si pe www.razvanzamfir.ro

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.