Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata egipteană va putea înfiinţa o companie farmaceutică

egipt sinai atentat

Guvernul egiptean a autorizat armata să înfiinţeze o companie farmaceutică, în contextul în care preţul medicamentelor a explodat în ultimele luni, iar unele lipsesc, a precizat luni o sursă oficială, potrivit AFP. Premierul Sherif Ismail "autorizează Autoritatea naţională de producţie militară să participe la înfiinţarea unei companii mixte cotată la Bursă - Compania naţională pentru produse farmaceutice", conform unei decizii publicate duminică în Monitorul Oficial.

Textul deciziei nu precizează care sunt medicamentele care ar putea fi produse de această companie. De câteva luni, Egiptul se confruntă cu o penurie gravă de valută - din cauza deprecierii lirei egiptene în raport cu dolarul -, iar costul vieţii a explodat. Mai multe produse nu se mai găsesc astfel în magazine, printre care şi medicamente vitale pentru tratamentele împotriva diabetului, bolilor cardiace, cancelarului sau insuficienţei renale.

Distribuitorii explică faptul că importul de anumite medicamente, achiziţionate în dolari, a devenit mult mai scump. O scumpire pe care ei nu o pot recupera din vânzări, guvernul impunând un tarif fix pentru medicamente, de unde şi penuria. Această versiune este contestată de Ministerul Sănătăţii, care îi acuză că limitează aprovizionarea farmaciilor pentru a obţine o creştere a tarifelor reglementate.

La 12 ianuarie, ministrul sănătăţii, Ahmed Emad, a anunţat totuşi o majorare de la 30% la 50% a preţului pentru un sfert dintre medicamentele vândute în Egipt. Afectat de o gravă criză economică de la revolta din 2011 împotriva lui Hosni Mubarak, statul egiptean a obţinut un împrumut de 12 miliarde de dolari (11 miliarde de euro) de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), iar guvernul a lansat un dureros program de austeritate. În noiembrie, guvernul a luat de asemenea decizia de a liberaliza cursul lirei egiptene, conform Agerpres. Armata, pilon al regimului politic, joacă de decenii un rol economic important, fabricile sale producând, printre altele, paste, apă minerală sau ciment.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.