Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata siriană a reluat controlul asupra şoselei ce leagă Damascul de Palmira

AFP
siria

Armata siriană a reuşit să reia, pentru prima dată după 2014, controlul asupra şoselei ce leagă Damascul de oraşul antic Palmira, după ce a alungat, cu sprijinul forţelor ruse, gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) de pe o largă zonă de deşert, a anunţat organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), informează AFP. Oraşul milenar, înscris în patrimoniul mondial UNESCO şi situat în plin deşert, este accesibil de marţi dinspre Homs, al treilea oraş ca mărime din Siria, la 150 km mai în vest. Însă joi seara, a devenit posibil să ajungi din nou la Palmira dinspre capitala siriană.

"Armata a reluat controlul asupra drumului care leagă Palmira de Damasc", situat la 24 km sud-vest, a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO. Trupele siriene, susţinute de aviaţia rusă, au reuşit "să-i alunge pe combatanţii SI dintr-o zonă deşertică de peste 1.000 de km pătraţi", a explicat el. "Jihadiştii s-au retras în faţa intensităţii loviturilor ruse", a adăugat Rahmane.

Ofensiva pentru recucerirea acestui ultim tronson dintre cele două oraşe a început în urmă cu o săptămână, potrivit OSDO. Palmira a fost cucerit de SI în mai 2015, apoi recucerit de regimul de la Damasc în martie 2016, înainte să cadă din nou în mâinile jihadiştilor, nouă luni mai târziu. Iar în martie, organizaţia jihadistă a fost din nou alungată din Palmira.

Deşertul, care reprezintă aproape jumătate din teritoriul sirian, adică aproape 90.000 de km pătraţi, a devenit de la începutul lunii principalul câmp de luptă în războiul din Siria. Statul Islamic, care l-a cucerit în 2014 aproape în totalitate, a pierdut în ultimele luni vaste teritorii în această zonă. În deşert, armata siriană avansează în faţa jihadiştilor, dar şi în faţa grupărilor insurgente susţinute de SUA, conform Agerpres.

Declanşat în urmă cu şase ani, războiul din Siria, devenit complex cu numeroşii săi actori şi alianţe, a făcut până în prezent 320.000 de morţi şi a provocat exodul a milioane de oameni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.