Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arsenalul nuclear rus se apropie de Europa: Acordul semnat de Moscova și Minsk

kremlin.ru
Putin Lukasenko

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi omologul său din Belarus, Viktor Khrenin, au semnat documente privind plasarea armelor nucleare nestrategice ruse pe teritoriul belarus.

Potrivit Ministerului Apărării din Belarus, cei doi oficiali s-au întâlnit la Minsk pe 25 mai.

Controlul asupra armamentului și decizia cu privire la utilizarea acestora rămân în sarcina Moscovei, a spus Shoigu în timpul întâlnirii, după cum a fost citat de agenția de presă controlată de stat rusă Interfax.

El a adăugat că Rusia ar putea lua „măsuri suplimentare” în viitor „pentru a asigura securitatea statului Uniunii (al Rusiei și Belarusului) și a răspunde la situația militaro-politică”.

Pe 4 aprilie, Shoigu a susținut că Rusia a furnizat Belarusului avioane și complexe de rachete Iskander-M capabile să lanseze lovituri nucleare.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat pe 25 martie că țara sa intenționează să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus pentru antrenament, cea mai recentă serie de amenințări nucleare a Moscovei împotriva Ucrainei și Occidentului.

Putin a spus că „facilitatea specială de depozitare” pentru arme nucleare tactice va fi gata până la 1 iulie.

Ministerul de Externe al Belarusului a susținut ulterior că regimul a fost „forțat” să facă acest lucru pe fondul așa-ziselor „presiuni politice, economice și informaționale fără precedent” din partea Occidentului.

NATO și UE au criticat această mișcare, îndemnând Belarus să nu o accepte. Diplomatul șef al Uniunii Europene, Josep Borrell, a numit decizia o „escaladare iresponsabilă și amenințare la adresa securității europene”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.