Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Artistul Leonard Cohen: Sunt pregătit să mor

lapunkt.ro
leonard cohen

Artistul Leonard Cohen, în vârstă de 82 de ani, a declarat, într-un interviu acordat pentru ediţia următoare din The New Yorker, că îşi doreşte să încheie numeroasele proiecte muzicale şi literare începute, dar că este pregătit să moară, informează agerpres.ro

Poetul, scriitorul, interpretul şi compozitorul canadian a vorbit cu calm şi cu multă claritate despre moarte, tratând-o aşa cum este, ceva normal, ce se petrece mai devreme sau mai târziu. Cohen a menţionat că are o mulţime de poeme nepublicate şi versuri care nu au fost terminate, înregistate sau publicate.

Ion Cristoiu îi răspunde lui Rareş Bogdan: 'Prea des se întâlnea cu Elena Udrea'

''Am terminat unele lucruri. Nu ştiu câte altele o să mai pot termina pentru că în acest moment trec printr-o stare de oboseală profundă... Sunt momente în care nu fac altceva decât să stau întins. Nu mai pot cânta şi mă lasă repede şi spatele. Lucrurile spirituale, baruch Hashem (mulţumesc lui Dumnezeu - n.r.) s-au aşezat, fapt pentru care sunt profund recunoscător'', a menţionat Cohen. Însă, ''marea schimbare este proximitatea faţă de moarte'', după cum a explicat artistul. ''Îmi place să închei lucrurile dacă pot. Dacă nu, e OK. Dar felul meu de a fi este să termin lucrurile pe care le-am început''. 

Însă acesta a recunoscut că este posibil să nu mai reuşească să înregistreze melodiile neterminate. ''Nu cred că voi reuşi să termin acele melodii. Poate, cine ştie? Şi poate o să-mi revin, nu ştiu. Dar nu îndrăznesc să mă ataşez de o strategie spirituală. Nu îndrăznesc să fac asta''. 

Unul dintre proiectele lui Cohen este scrierea unei cărţi în care poemele, precum paginile din Talmud, să fie înconjurate de interpretări.

Cumințenia Pământului, cumpărată de Guvern cu bani de la bugetul de stat


Cohen a dezvăluit în interviu informaţii despre starea precară de sănătate, care nu îi mai permite să muncească aşa ''ca pe vremuri''. ''Pot lucra cu mai multă concentrare şi continuitate decât când aveam obligaţia de a mă întreţine, de a fi soţ, de a fi tată. Acele distrageri sunt în mod radical diminuate în acest moment. Singurul lucru care atenuează producţia maximă este doar starea corpului meu'', a declarat artistul. 

Acesta a precizat: ''N-am vândut niciodată atât de mult încât să mă pot relaxa în privinţa banilor. Am avut de întreţinut doi copii şi pe mama lor''. 

Mare parte din interviul din The New Yorker se concentrează pe relaţia lui Cohen cu Marianne Ihlen, personajul-cheie al unor piese precum ''Bird on a Wire'' şi ''So Long Marianne''. Aceasta a decedat anul acesta, în iulie. În august, ultima scrisoare a lui Cohen către muza sa decedată descria atitudinea de resemnare şi de împăcare faţă de moarte: ''Suntem atât de bătrâni, iar trupurile noastre se descompun şi cred că te voi urma foarte curând''. 

Cohen vorbeşte şi despre copiii săi, pe care îi are aproape şi declară că se simte binecuvântat că este înconjurat de familie şi de prieteni. ''Fata mea şi copiii ei locuiesc jos, iar fiul meu stă mai jos pe stradă. Aşa că sunt extrem de binecuvântat. Am o asistentă care este devotată şi pricepută. Am unul sau doi prieteni care îmi îmbogăţesc foarte mult viaţa. Aşa că dintr-un anumit punct de vedere niciodată n-am fost mai bine''. 

În încheiere, artistul a declarat că este pregătit să moară. ''Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil. Cam asta e legat de mine'', a spus el. 

Cel de-al 14-lea album al lui Cohen va ieşi pe piaţă la 21 octombrie şi va fi intitulat ''You Want It Darker''. Precedentul produs discografic a fost ''Popular Problems'' (2014)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.