Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aspiranți la un nou mandat, dar codașii Parlamentului.Vezi lista deputaților și cine e campionul lor

camera deputatilor

Principalele partide parlamentare au anunțat că vor aplica criterii de performanță, nu doar de integritate pentru aspiranții la un nou mandat de deputat sau senator. Dacă aceste  condiții de eligibilitate s-ar aplica întocmai, zeci de actuali  parlamentari nu ar mai trebui să se regăsească în viitorul legislativ. Unii  din ei nu au deschis  gura în Parlament decât pentru a de depune jurământul de credință sau pentru a se apăra în fața colegilor de cererile de începere a urmăririi penale inițiate de DNA. Alții  au zero inițiative legislative sau randamente aproape nul în domeniu , în  timp ce semnarea la comun  a  unui proiectde lege care nu a ajuns niciodată la promulgare pe masa președintelui este una dintre cele mai comune practici  întâlnite.

Teoretic, cel puțin  o treime  din actualii parlamentari cu probleme în justiție nu ar mai trebui să se regăsească pe listele cu candidați  ai partidelor parlamentare, PNL și PSD având o serie de criterii de integritate în acest sens. Lor li se adaugă codașii parlamentului actual.

Incident GRAV la Spitalul Universitar. O asistentă s-a ELECTROCUTAT

În cazul lor, cel mai mult  va  conta prestația lor din ultimii patru ani in legislativ, dar și implicarea lor în ultima campanie pentru alegerile locale. Daca se tine cont de criteriul enunțat atât de conducerea PNL, cât si de cea a PSD,  atunci o bună parte  din  actualii parlamentari nici nu ar trebui sămai  emita pretenții pentru un loc eligibil pe liste.

La PSD, printre chiulangii Parlamentului, dar și printre cei cu activitate mai mult decât modestă se numără Sebastian Ghiță, Nicolae  Bănicioiu, Eugen Bejenariu, Constantin Niță, Cristian Rizea, Mădalin Voicu, dar și alți iluștrii necunoscuți.

A patra medalie a fost cucerită de România la Rio / FOTO

Campion absolut în domeniu   este deputatul Sebastian Ghiță, în prezent  demisionar din PSD, dar afiliat în continuare  grupului parlamentar al acestui partid. Cunoscut  pentru desele sale sancțiuni pentru   chiulul lunar, Ghiță a cuvântat în acest mandat de doar trei ori: prima  oară pentru depunerea  jurământului de credință, a doua oară la împărțirea, repartiția funcțiilor de conducere în comisiile parlamentare, iar a ultima dată când a a vut de-a face cu cererea parchetului ÎCCJ și a ministrului Justiției de încuviinţare a reţinerii şi arestării sale preventive  în dosarul în care este acuzat de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii,  dare de mită,  şantaj, cumpărare de influenţă, infracţiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. Nici o interpelare, nici măcar un proiect  legislativ  inițiat sau măcar contrasemnat , înafara  susținerii depunerii unei moțiuni.

Cu probleme  similare în justiție, activitatea lui Mădălin Voicu s-a rezumat doar la două luări de cuvânt: una pentru jurământul ca deputat, alta pentru a  combate cererea  procurorilor în cazul său. A mai contrasemnat sau inițiat 27 de propuneri legislative, din care 7  au fost promulgate ca legi.  Fostul liberal ajuns în PSD, Radu Stroe, are  tot atâtea luări de cuvânt, plus 28 de inițiative legislative semnate, cu doar 5 devenite legi.

În patru ani de mandat, Nicu Bănicioiu  a   avut  doar  șase luări de cuvânt  și  a  contrasemnat  9 propuneri legislative  inițiate de colegi, din care doar una a ajuns lege. Eugen  Bejenariu, 9 intervenții de la tribuna  Camerei, o declarație politică, 32 de propuneri legislative  contrasemnate și 5 interpelări și întrebări adresate  instituțiilor statului. Rovana  PLumb a reprezentat interesele  dâmbovițenilor,  în  patrun ani, prin 16 luări de cuvânt în Parlament, 9 proiecte  de lege  și o moțiune susținute  prin semnătura sa. Constanttin Niță, de la Brașov, a  glăsuit de șapte  ori  de la microfonul din plenul Camerei și figurează  printre cei care au  inițiat 12 propuneri legislative, din care 4  au fost promulgate ca legi.

Florică Bîrsășteanu,  devenit din iunie 2014 in locul Mariei Grapini, a  depus  doar  jurământul și a semnat la grămadă cu alți colegi 40 de inițiative legislative, din care doar  4   au ajuns legi.  Cu alte performanțe similare  sunt și deputații PSD  Alexandru Stănescu, Valentin Boboc, Liviu Codârlă, Claudiu Manda, Victor Roman, Marius Manolache, Gheorghe Dănuț, Dan Ciocan, Ion Axinte, Constantin Cosmin Enea, Radu  Vasilică, Irinel Stativă și  mulți alții.

Liderul PSD București, deputatul  Cristian Rizea nu are  doar probleme penale. A luat  cuvântul de doar  două ori în patru ani, din care o intrvenție a  constituit-o jurământul de credință și cealaltă intervenție, pledoaria pentru  a nu-și peirde  imunitatea în fața solicitării DNA. Numele său figurează  printre cei care su contrasemnat 18 propruneri legislative. Din  ele, numai  patru au devenit legi.

În județul Teleorman, colegii deputatului  Liviu Dragnea nu s-au prea  învrednicit cu munca în Parlament.  Adrian Constantin Simionescu a avut  3 luări de cuvânt în timplul lucrărilor de plen,  două declarații politice, plus alte două întrebări și interpelări. A  semnat 7 proiecte de lege, din care  doar una are efecte în prezent.

La polul opus,  unii fac colecție. Fostul uneperist, afiliat acum   grupului PSD, Tudor Ciuhodaru are 1411  luări de cuvânt, 1188 declarații politice, 203 întrebări și interpelări. A sprijinit depunerea a  9 moțiuni și este semnatar la 172 de propuneri legislative, dar din care doar 8 au devenit legi. Actualul pre;edinte al Camerei, Florin Iordache, îl talonează cu 1786  luări de cuvânt, 20 d edeclarații politice, 14  întrebări și interpelări, 707 de intervenții în ședințele  Biroului Permanent. A semnat 133 de proiecte de lege, din care 31 au fost promulgate. un randament mai bun la capitolul  inițiative legislative l-a avut deputata Ana Birchall. 21 legi din 89 de proiecte inițiate sau semnate. Li se mai adaugă 275 de intervenții de la tribună, 111 declarații politice și 234 de întrebări și interpelări.

Fost  social-democrat și președinte  al Camerei, acum deputat neafiliat, Valeriu Zgonea  deține  recordul de intervenții: 4027 de luări de cuvânt în plen și 4076 în cadrul ședințelor de Birou Permanent. din cele 28 de  inițiative legislative, 10 au fost promulgate ca legi.

Comparativ, actualul preșpedinte PSD, Liviu  Dragnea  a luat cuvântul de 26 de ori și a avut o singură interpelare. Semnătura sa se regăsește pe 9 propuneri legislative, deși doar  două au fost promulgate ca legi.

Liberalii au și ei faliții lor. Printre ei se remarcă deputatul Theodor Paleologu cu   două luări de cuvânt în plen, 28 de proiecte legislative semnate, dar cu un randament de doar două intrate în vigoare și 16 moțiuni PNL semnate.  I se alătură deputatul de București, Daniel Budurescu , cu 5 luări de cuvânt, o interpelare și două declarații politice. A contrasemnat 25 de proiecte de lege, din care numai una a fost promulgată, plus a sprijinit depunerea a șapte moțiuni.

Profesor universitar, Vlad Nistor  a  vorbit de șase ori în plen și a  avut o singură interpelare în patru ani. 11 moțiuni și  33 de proiecte de lege îl au printre semnatari, deși doar  una este acum lege în vigoare. Suceveanul Dumitru Pardău și-a depus la partid cererea pentru o nouă candidatură  la parlament. A deschis gura de doar 6 ori în ultima legislatură. A mai avut o declarație politică și o singură interpelare, în timp ce  din cele 41 de proiecte de lege sprijinite  prin semnătura sa, doar  patru au fost promulgate legi.

Deputatul  PNL, Vlad Marcoci  s-a făcut vizibil de doar  două ori în plenul Camerei.  Mai figurează ca susținător a 46 de proiecte de lege, deși doar 13 au devenit legi. Deputat de Teleorman, Lucian Militaru a luat cuvântul de doar două ori, dar  niciodată pentru a  puncta o problemă locală. Mai are o declarație politică și este semnatar  la 27 de proiecte de lege. Două din  ele au devenit legi. De la Prahova, Alexandru Nicolae a  venit în Parlament pentru a lua cuvântul de  patru ori și a semna 30 proiecte de lege, cu  un randamant de doar 10%: 3 au fost promulgate.

Comparativ, co-președintele PNL, Alina Gorghiu, a luat cuvântul de 28 de ori de la tribuna Camerei și a  avut  3 declarații politice  în patru ani, plus 11 interpelări și întrebări.  Se regăsește  printre semnatarii și inițiatorii a 11 moțiuni și 46 de proiecte de lege, dintre care 7  au intrat în vigoare.

Printre alți deputați liberali fără chef de muncă se mai numără Vasile Berci, deputat de  Maramureș, Lucian Manuel Ciubotaru, parlamentar de Bacău, Eusebiu Manea Pistru Popa, de Arad, Valentin Rusu,  din Caraș-Severin, sau Dragoș Gunia , de Prahova.

La ALDE, fostul ministru Daniel Chițoiu nu a ținut să se folosească prea des de atribuțiile de parlamentar: doar 7 luări de cuvânt, patru propuneri legislative inițiate și două moțiuni semnate. La minorități,  reprezentanta  comunității albaneze, Oana Manolescu a cuvântat de șapte ori și a avut 3 declarații politice, în timp ce  doar cinci din  cele 32 de proiecte  de lege semnate, au trecut de promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.