Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Associated Press: 2 nave militare americane de patrulare au fost 'retinute' de Iran/ update

ap.com
nave militare

Două nave militare de patrulare au fost reținute de forțele navale iraniere. Americanii susțin că sunt în contact cu iranienii și cer explicații.

Statele Unite au pierdut contactul cu două mici nave militare între Kuweit şi Bahrain şi sunt în contact cu Iranul, care a dat asigurări potrivit cărora marinarii îşi vor putea continua "în scurt timp" voiajul, a anunţat un oficial american, scrie AFP. 

Autorităţile iraniene "ne-au indicat că personalul nostru se află în siguranţă", a declarat acest oficial, sub acoperirea anonimatului, fără să precizeze numărul persoanelor în cauză şi ce s-a întâmplat cu cele două vase.

___ UPDATE1:

Secretarul de stat american, John Kerry, l-a contactat telefonic marţi pe omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, pentru a discuta despre soarta celor zece marinari de pe două nave militare americane cu care Washingtonul a pierdut contactul în Golful Persic, a făcut cunoscut un diplomat american, potrivit AFP. 

Acest oficial s-a limitat să informeze că cei doi miniştri de externe ai unor ţări care nu mai întreţin relaţii diplomatice de peste 35 de ani comunică în legătură cu acest dosar, fără să ofere alte precizări.

____UPDATE2:

"În cursul zilei, am pierdut contactul cu două mici nave militare care navigau între Kuweit şi Bahrain", a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului. 

"Am intrat în contact cu autorităţile iraniene care ne-au informat că personalul nostru se află în siguranţă", a adăugat el, precizând că Washingtonul a primit asigurări din partea Teheranului potrivit cărora marinarii "vor putea în scurt timp să îşi continue drumul". 

Potrivit acestui responsabil, "nimic nu indică" în acest stadiu că este vorba despre un act ostil din partea Teheranului. 

Un responsabil militar american a făcut cunoscut că marinarii sunt în prezent "cu iranienii" pe insula Farsi, la jumătatea distanţei dintre Iran şi coastele Arabiei Saudite. 

Nu a fost oferită nicio explicaţie pentru care navele se găseau în zona respectivă, situată în apele teritoriale iraniene. "Nu ştim ce s-a întâmplat", a admis acest responsabil, care a evocat un "incident mecanic" printre ipotezele posibile. 

"Ei sunt pe insulă (...), au dreptul să îşi continue drumul, însă este întuneric", a adăugat el, subliniind că dată fiind talia mică a navelor este mai prudent "să aştepte zorii zilei". 

Acest anunţ a fost făcut cu câteva ora înainte de discursul despre Starea Naţiunii al preşedintelui american, Barack Obama, în cursul căruia va trebui să îşi prezinte priorităţile, în termeni de politică internă, dar şi externă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.