Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asta e afacerea militară a anului: Tranzacție de 6 miliarde de euro

Franţa şi Qatarul au semnat luni la Doha un contract în valoare de circa 6,3 miliarde de euro prin care armata qatareză va achiziţiona 24 de avioane multirol Rafale, transmit agenţiile internaţionale de presă.

La ceremonia semnării contractului au asistat emirul Qatarului, şeicul Tamim ben Hamad Al-Thani, şi preşedintele francez Francois Hollande. Acesta din urmă a declarat ulterior că nu a existat nici o 'contrapartidă' oferită de Franţa în schimbul achiziţiei avioanelor Rafale.

El a încercat astfel să dezmintă relatările din presă potrivit cărora compania aeriană Qatar Airways ar fi primit drepturi de trafic suplimentare în Franţa, respectiv permisiunea de a opera curse şi către Lyon şi Nisa, în afară de Paris, situaţie ce ar afecta interesele companiei naţionale franceze Air France, care oricum se confruntă cu numeroase dificultăţi. Hollande a admis că se poartă negocieri cu Qatarul şi cu privire la această problemă, dar a susţinut că între cele două chestiuni nu există nicio legătură.

Qatarul devine astfel a treia ţară, după Egipt şi India, care cumpără din Franţa acest tip de avion de vânătoare-bombardament pe care concernul Dassault Aviation s-a străduit mulţi ani să-l exporte, eşecurile succesive determinând la un moment dat guvernul de la Paris să vorbească despre posibilitatea scoaterii aparatului din producţie.

Pe lângă livrarea celor 24 de aparate (dintre care 6 sunt cu dublă comandă), contractul mai prevede opţiunea de achiziţie a încă 12 avioane de acelaşi tip.

În paralel, au fost semnate alte două contracte. Primul are un caracter strict confidenţial şi este legat de pregătirea a circa o sută de tehnicieni şi a 36 de piloţi qatarezi, precum şi instruirea ofiţerilor specializaţi în culegerea de informaţii. Cealaltă tranzacţie a fost încheiată de armata statului Qatar cu compania MBDA, furnizoarea sistemelor de rachete ce echipează avioanele Rafale.

Avioanele vor fi livrate începând din anul 2018. Potrivit agenţiei EFE, 80% din echipamentele militare achiziţionate de statul Qatar sunt de producţie franceză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.