Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asta e CEA MAI MARE VULNERABILITATE a României

romanian dream

Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat joi, la Braşov, unde a participat la o dezbatere privind serviciul public de alimentare cu energie termică, că alimentarea cu apă caldă şi căldură este cea mai mare vulnerabilitate a României, deoarece sistematic în ultimii 27 de ani acest serviciu a fost cenuşăreasa tuturor politicilor.

Iulian Iancu a participat joi, la Braşov, la o întâlnire organizată la sediul Primăriei, în scopul obţinerii unor puncte de vedere asupra proiectului de lege pentru completarea Legii 325/2006, privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Alături de o parte din reprezentanţii Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, la întâlnire au fost de faţă reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai asociaţiilor de proprietari, ai autorităţilor de reglementare în domeniu, agenţi economici, scrie agerpres.ro.

Citește și: A arătat TOT: A prezentat emisiunea FĂRĂ LENJERIE INTIMĂ, într-o rochie TRANSPARENTĂ / VIDEO

"Astăzi aşteptăm ca cele mai importante propuneri din partea autorităţilor locale să se regăsească şi în textul noii legi privind alimentarea cu apă caldă şi căldură în localităţile din România. Legea este în dezbatere la Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor. După Braşov vom mai avea o întâlnire la Constanţa, încercând să acoperim localităţile din sudul ţării după care vom lua decizia finală, şi trimitem legea în plen. Noi sperăm ca până la sfârşitul lunii mai, legea să fie aprobată în Camera Deputaţilor, ca să oferim în timpul verii posibilitatea tuturor tuturor autorităţilor locale să se pregătească de iarnă", a afirmat sursa citată.

Potrivit acestuia, trebuie să existe cadrul legislativ încurajator pentru investitor şi sustenabil pentru consumator, adică să nu se creeze vulnerabilitate, ci suportabilitate pentru consumatorul casnic.

Citește și: După ATENTATUL de la Londra, 5 tineri au fost arestați la Ploiești pentru un ATAC ARMAT cu un pistol de jucărie: Spuneau că sunt TERORIȘTI / VIDEO

"Întâlnirea de azi este o premieră, pentru că e pentru prima dată când atragem atenţia în mod public, iar autoritatea locală devine un actor cheie în politicile energetice, în special în ceea ce priveşte energia termică, respectiv alimentarea cu apă caldă şi căldură a populaţiei, a instituţiilor de pe teritoriul unei autorităţi locale. Cea mai mare vulnerabilitate a României este alimentarea cu apă caldă şi căldură pentru că, sistematic, în ultimii 27 de ani, a fost cenuşăreasa tuturor politicilor, adică din 325 de sisteme centralizate de alimentare cu apă caldă şi căldură mai avem azi 64, au mai rămas doar localităţile mari şi acelea cu foarte mari probleme", a afirmat Iulian Iancu.

El a adăugat că cel mai bun exemplu în acest sens este capitala, care s-a confruntat cu probleme mari în această iarnă, pentru că este vorba de probleme legate de subvenţionare, întârzieri la plată, blocaje financiare şi chiar de faliment. Potrivit lui Iulian Iancu, un alt fenomen destul de grav este încurajarea debranşării, care se face în detrimentul cetăţeanului, pentru că nu este informat şi atunci îmbrăţişează o astfel de propunere, crezând că este avantajoasă.

Citește și: S-a DEZBRĂCAT pentru a-și arăta tatuajul din ZONA INTIMĂ în timpul unei emisiuni: Cum arată prezentatoarea / VIDEO

"Este un sistem vitregit, puternic vulnerabilizat, însă va avea viitor datorită preţurilor. Preţurile îi vor determina pe oameni să revină la acest sistem. Această abordare a alimentării în sistem centralizat este unica abordare pentru aglomerările urbane, pentru oraşe cum este Braşovul este cea mai eficientă", a punctat Iulian Iancu.

Acesta a adăugat că există o Directivă europeană în acest sens, care încurajează sistemul de alimentare centralizată şi cogenerare de înaltă eficienţă, şi că ar trebui luate ca reper sistemele existente în marile oraşe din Europa, dând exemplu situaţia acestui serviciu în Polonia.

Citește și: Declarațiile adolescentei din Turda care a fost RĂPITĂ, SECHESTRATĂ și VIOLATĂ de un străin: Ce i-a spus acesta

Totodată, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor a mai arătat că Guvernul este parte în implementarea acestor politici, dar autorităţile locale decid singure ce fac în acest domeniu, alegând operatorul-furnizor al serviciului, monitorizând preţurile şi stabilind în privinţa măsurilor de protecţie a populaţiei la acest capitol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.