Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATAC din PNL după ce Dacian Cioloș a contestat, la CCR, legea conversiei creditelor: 'Să EXPLICE'

Amos News
ciolos gorghiu

Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului pe legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Guvernul a contestat luni la Curtea Constituţională proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Prin vocea deputatului Daniel Zamfir, PNL reacționează la mutarea Guvernului. El consideră că Guvernul ar fi trebuit să explice ce e neconstituțional în lege înainte de a o contesta la CCR. Zamfir crede că CCR va constata că legea e constituțională și va infirma acuzațiile lui Dacian Cioloș.

Citește și: O bază secretă construită de nazişti a fost descoperită în Arctica. Hitler a vrut-o cu orice preţ

”Guvernul a anuntat ca ataca la CCR Legea Conversiei. Nu cunosc ce elemente de neconstitutionalitate au identificat cei de la Guvern si cred ca ar fi trebuit sa le explice inainte de a lua decizia. Ce stiu sigur este pozitia PNL, exprimata clar in aceasta seara de presedintele Alina Gorghiu: PNL a votat aceasta lege convins ca este constitutionala si suntem convinsi ca aceasta va fi si decizia Curtii. Stiu ca pentru voi decizia Guvernului vine ca o lovitura, insa, eu cred ca nu-si facea cineva iluzii ca legea asta n-ar fi ajuns la CCR. La fel ca la DIP, bancile ar fi ridicat in instanta exceptia de neconstitutionalitate. Ar fi durat inca vreo sapte sau opt luni pana la o decizie a Curtii. Practic, acum perioada se scurteaza! Deci, va spun cu prietenie, dar si cu dezamagire, mai usor cu acuzatiile de blat pentru ca nu-si au sensul! Nu e prima data si e suparator pentru mine! Garantez ca gresiti profund! E si lipsit de logica: care ar fi obiectul blatului cand oricum atacau bancile la Curte? Iar decizia Curtii eu cred ca e aceeasi si peste o luna si peste sapte!” e mesajul deputatului Daniel Zamfir.

Citește și: Un roman l-a dat in judecata pe Barack Obama!

Marţi, premierul Dacian Cioloş a precizat că Guvernul a atacat la CCR legea privind conversia creditelor în franci elveţieni pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

"Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament - pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus - care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă, şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea, acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau...Oricine altcineva poate să o atace şi va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele", a declarat Dacian Cioloş.

Citește și: Cheloo l-a făcut praf pe Guess Who: Dac’ o fi să fie, asta e, merg şi la PUȘCĂRIE / VIDEO

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 18 octombrie, cu 248 de voturi "pentru", proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

Citește și: Ce profeții ale lui Nostradamus s-au împlinit în 2016: Ce URMEAZĂ

La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată, se calculează conform contractului de credit.

Citește și: Barack Obama AVERTIZEAZĂ după ultima declarație a lui Donald Trump: E PERICULOASĂ

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.