Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac DUR al avocatului proprietarilor 'Cumințeniei Pământului': 'Încercăm să ieşim din fundătura creată de Ministerul Culturii'

antena1.ro
cumintenia pamantului

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarilor sculpturii „Cuminţenia pământului” a lui Constatin Brâncuşi, a declarat luni pentru News.ro că, în prezent, se încearcă ieşirea din „fundătura” creată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, dar şi că ministrul Lucian Romaşcanu „pare hotărât să rezolve situaţia”.

Săptămâna trecută, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, a declarat, la o conferinţă de presă, că se încearcă expunerea sculpturii „Cuminţenia Pământului" în Sala „Brâncuşi", înainte de luna februarie a anului viitor, când va expira contractul de custodie semnat de proprietari cu Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).

Citește și: Liviu Dragnea anunță o mișcare BOMBĂ în dosarul Belina

El a precizat că au fost reluate negocierile în privinţa lucrării de artă, urmând să mai fie efectuate evaluări de doi experţi experţi ai ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România), câte unul de fiecare parte, după ce suma de 5 milioane de euro, stabilită la cea mai recentă evaluare, a fost contestată de proprietari.

„Nu este vorba tocmai despre negocieri. Negocierile nu sunt reluate. Încercăm să ieşim din fundătura creată de Ministerul Culturii. Ni s-a propus să realizăm în comun o evaluare conform standardelor internaţionale”, a spus avocatul Grabowski.

Părţile s-au întâlnit la începutul lunii septembrie. „Ne-am întâlnit cu domnul Romaşcanu. El pare să fie hotărât să rezolve această situaţie. După discuţii, noi am întocmit un răspuns şi aşteptăm să ne contacteze ministerul”.

Metodologia nu a fost încă stabilită, iar proprietarii operei de artă, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, vor lua o hotărâre în funcţie de rezultatul evaluării.

„Proprietarii se gândesc că în luna mai a acestui an o sculptură a lui Brâncuşi, cam din aceeaşi perioadă, a fost vândută la licitaţie cu peste 55 de milioane de dolari, iar noi ne tocmim pentru nişte valori atât de mici, de 5 - 11 milioane...”.

Sculptura "La muse endormie", de Constantin Brâncuşi, a fost adjudecată, pe 15 mai, contra sumei de 57,3 milioane de dolari, într-o licitaţie Christie's, stabilind un record pentru autor.

Citește și: Isărescu a PIERDUT frâiele: Indicele ROBOR a crescut din nou! Vom plăti mai mult la rate

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Pe 17 martie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile de respingere a Ordonanţelor de Urgenţă 10 şi 19 din 2016 privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.