Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATAC dur al PNL după Episodul Enes Kanter: MAE se comportă ca un organ de urmărire al Turciei

PNL

Pe data de 20 mai autorităţile române nu l-au lăsat pe cetăţeanul turc Enes Kanter să intre în România, motivând că acesta nu are un paşaport valid, în condiţiile în care autorităţile turce i-au anulat paşaportul, a informat MAE, iar acesta a trimis o solicitare Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Situaţia s-a rezolvat prin plecarea cetăţeanului turc în SUA. Este pentru a doua oară când autorităţile române procedează în acest fel, după reţinerea paşaportului cetăţeanului turc Cesur Soner la data de 20 martie.

Tudorel Toader a trecut la AMENINȚĂRI în cazul SIPA: 'Voi publica numele celor care au vizitat-o'

În aceste condiții conducerea PNL se întreabă dacă Ministerul Afacerilor Externe s-a transformat sau nu în organ de urmărire penală a Turciei lui Recep Tayyp Erdogan:

MAE nu se poate transforma în organ de urmărire penală al altor state şi nici măcar al României. Pentru măsurile de reţinere, respectiv de punere în aplicare a invalidării paşaportului, este nevoie de o bază legală prin care o instanţă judecătorească din România recunoaşte, pe baza probelor administrate ori ca urmare a solicitării punerii în aplicare a unei decizii judecătoreşti din statul de origine, că persoana respectivă reprezintă un pericol public şi că este nevoie să se ia o măsură împotriva ei. În caz contrar, nu se respectă drepturile omului.

Chiar şi în situaţia în care o instanţă judecătorească din Turcia ar fi decis anularea unui paşaport al unui cetăţean al său, MAE nu putea acţiona în acest mod. Autorităţile române nu sunt cutia poştală a solicitărilor de orice fel ale unor guverne terţe. Dacă autorităţile de la Ankara ar fi cerut asasinarea respectivilor cetăţeni, cele de la Bucureşti s-ar fi conformat necondiţionat ?

Există mai multe întrebări la care autorităţile române ar trebui să răspundă :

Solicitarea MAE adresată IGPF a fost făcută în baza unui act, acord sau document primit de la autorităţile turce şi, în caz afirmativ, care este conţinutul acestei solicitări;

Există la MAE o listă de cetăţeni turci ale căror paşapoarte sunt sau pot fi anulate, ori reţinute de autorităţile române? În caz afirmativ, această listă este rezultatul unui act, acord sau document primit de la autorităţile turce sau agreat cu acestea?”, se arată în comunicatul PNL semnat de Radu Carp, secretar executiv al PNL.

Baschetbalistul turc Enes Kanter, jucător în NBA la Oklahoma City Thunder, a revenit duminică în Statele Unite după ce cu o zi înainte i-a fost interzisă intrarea în România ca urmare a anulării paşaportului său de către statul turc, motivată, potrivit lui, de criticile sale virulente la adresa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

Pe contul său de Twitter, pivotul turc a salutat "Cea mai frumoasă ţară din lume. Statele Unite ale Americii", text însoţit de o fotografie a sa într-un aeroport new-yorkez sub un panou de "Bun venit în SUA".

Enes Kanter a fost blocat sâmbătă timp de mai multe ore în aeroportul din Bucureşti din cauza unei probleme cu paşaportul, după care s-a îmbarcat într-un avion cu destinaţia Londra, iar duminică a ajuns în Statele Unite.

Citește și: RECORD: Cine a reușit să escaladeze Everestul DE DOUĂ ORI într-o săptămână

Potrivit poliţiei de frontieră române, chestionată sâmbătă de AFP, "paşaportul său figura ca anulat în baza noastră de date, de aceea nu a putut intra pe teritoriul României".

Kanter, 25 de ani, a pus imediat această procedură pe opoziţia sa declarată faţă de preşedintele turc Erdogan pe care l-a calificat ca "dictator" şi "Hitler al secolului nostru".

El indicase că intenţionează să organizeze o conferinţă de presă duminică la New York, dar agentul său a precizat canalului de televiziune ESPN că aceasta va avea loc luni.

Conform ESPN, Liga Nord-Americană (NBA) şi doi senatori de Oklahoma au intervenit pe lângă Departamentul de Stat pentru a accelera reîntoarcerea baschetbalistului turc în Statele Unite, Kanter fiind deţinător de carte verde (n.r.- permis de rezident permanent).

Pivotul, care evoluează în NBA din 2011, nu a mai reprezentat Turcia din acelaşi an şi şi-a mărturisit în trecut, pe contul său de Twitter, susţinerea pentru Fethullah Gulen, fostul imam septuagenar care trăieşte în exil în SUA din 1999 şi a cărui extrădare o solicită Ankara, conchide AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.