Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac fără precedent la adresa Guvernului: 'Program de exterminare pentru un milion de bolnavi'

Inquam Photos / George Calin
grindeanu inquam

Atac fără precedent la adresa PSD şi a Guvernului Sorin Grindeanu. Criza medicamentelor pentru cancer fără precedent. Acestea nu se mai vând în ţara noastră, anunţă jurnalista Paula Rusu pe propriul blog.  Mai mult, jurnalista vine cu date concrete şi avertizează că pericolul este extrem de mare.

Citește și: Gigi Becali aruncă în stradă o femeie celebră: A dat-o-n judecată și îi ia casa

"Medicamentele care fac parte din toate schemele de tratare a cancerelor părăsesc România. Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului producatorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care tratează cancerele au anunțat că renunță la autorizația de punere pe piață din motive comerciale.

Să le luam pe rând, ce tratează medicamentele acestea?

SUFENTANIL – calmant al durerilor destinat pacienților cu cancer în fază terminală

IRINOTECAN – cancer de colon, cancer pulmonar

EPIRUBICIN – cancer mamar

RHOMUSTIN – leucemii, cancer cerebral

Citește și: Un afacerist oltean a fost săltat de DIICOT după ce a pus mai multe tinere să se prostitueze

CICLOFOSFAMIDA – leucemii, cancer ovarian, cancer testicular, cancer mamar, cancer pulmonar

NOGRON – tumori cerebrale

COLOXET/CAPECITABINA – cancer de colon, cancer rectal, cancer gastric, cancer de sân

CARBOPLATIN – cancer ovarian, cancer de plamâni

Scrie negru pe alb în notificările producătorilor că motivul pentru care renunță să mai aducă aceste medicamente în românia e motivul comercial. Guvernul PSD-ALDE a anunțat cu mândrie la începutul lunii că a scăzut prețul medicamentelor cu 35 la sută, așa cum a promis în campania electorală. In ciuda faptului că pacienții, medicii și producătorii au încercat din răsputeri să-i convingă pe liderii PSD (Ministerul Sănătății) că măsura e ucigașă, că noțiunea “medicamente și mai ieftine” va înseamna pentru pacientul român “fără medicamente”.

Citeşte şi: Donald Trump, după 100 de zile în fruntea SUA: 'Cred că nu s-a mai văzut așa ceva'

Măsura se dovedește ucigașă pentru bolnavii de cancer din România. Nu o spun eu ci medicii oncologi, și pacienții cu cancer. Am vorbit cu doctorul Catalin Costovici, medic primar oncolog si cu Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

– Impactul va fi devastator pentru că toți pacienții cu cancer iau cel puțin unul dintre aceste medicamente. Tratamentele standard nu vor mai putea fi făcute pentru că medicamentele astea sunt standarul terapeutic oriunde în lumea asta, nu ai cu ce să le înlocuiești. Standarul înseamnă tratament testat care și-a dovedit eficiența. Epirubicina, Irinotecanul sunt de neînlocuit de 20 de ani, o spune doctorul Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

Citeşte şi: Traian Băsescu a cerut să intre, în direct, la România TV: Ce a spus fostul președinte

– Mai este o listă de tratament al cancerelor de la copii care va fi notificată în scurtă vreme. Vestea mi-o dă Cezar Irimia, presedintele Asociație Pacienților cu Cancer care completează: medicamentele care nu au înlocuitor vor duce la scheme de tratement încomplete și mai nou medicii nu vor să faca scheme de tratament încomplete pentru că pot fi acuzați de malpraxis.

– Sunt citostatice uzale care nici nu sunt foarte scumpe și probabil că asta e motivul pentru care producatorii nu mai aduc așa ceva. Mi-ați spus de Epirubicin, păi medicamentul ăsta e prima linie de tratament în cancere mamare, gastrice. Irinotecanul e pentru cancerele de colon, pancreas, Romustinul pentru tumorile cerebrale. Unul dintre ele Sufentanyl este o medicație împotriva durerii pentru cei aflați din fază terminală. Irinotecanul, Ciclofosfamida, Capecitabina, Romustinul, noi le folosim de zeci de ani în tratarea cancerului cu succes, s-au demonetizat strict material din punct de vedere al valorii financiare și atunci producătorii nu le mai aduc fiindcă nu sunt rentabile după ce au mai tăiat 35% din prețul lor și așa mic. Completează medicul onclog Costovici.

Citeşte şi: ŞOC la Antena 1: Emisiunea Bingo a fost scoasă din grilă, jucătorii au rămas fără bani / FOTO

– Medicamentele au fost retrase din cauza tăierii prețului cu 35%. Cine are bani, copii, relații să cumpere medicamentele din străinătate va supraviețui. Cine nu, adică marea majoritate, peste 85%, renunță la tratament, renunță la viață, spune Cezar Irimia.

– Din cauza unor politici tembele, politica medicamentului în România a fost dezastruoasă pentru că a contat numai prețul și atunci s-a tot dus în jos până când am ajuns aici. Spune medicul la ușa căruia vin zilnic zeci de pacienți diagnosticați cu diverse forme de cancer.

– Vinovat de ceea ce se întâmplă e Ministerul Sănătății! Numărul pacienților în tratament, nou depistați cu cancer sunt cam 110 mii de pacienți. Marea majoritate sunt în tratament cu scheme care cuprind aceste medicamente, completează Cezar Irimia.

Producătorii au anunțat la jumătatea lunii martie că nu mai aduc medicamantele pentru tratarea cancerelor. Ceea ce am postat eu și vedeți in fostografii sunt doar anunțirile definitive de retragere din Romînia a acestor medicamente. Dar dacă aveți curiozitatea să vă uitați peste liste veți găsi și alte medicamente care tratează cancerele unde notificarea e de “disconinuitatea temporară”. Ca să traduc medicamentele acestea se vor găsi în farmacii până se epuizează stocurile după care, producătorul nu mai aduce medicamentul. Va decide în funție de ce mai hotărăsc politicienii dacă e rentabil sau nu să mai văndâ în România aceste tratamente. Ministrul Sănătății știe in ce scenariu de groază au intrat pacienții de cancer în special, dar nu numai ei. Stie de aproape o lună de zile, de pe 13 marie!!!!

La final va las declarația făcută acum două zile de premierul Sorin Grindeanu din care aflăm sigur că bolnavii de cancer nu intră in prioritățile guvernului PSD-ALDE.

“Acest Guvern și eu personal ne asumăm să rezolvăm problema accesului la tratament al românilor, o dată pentru totdeauna. Nu vom merge să le aducem medicamente cu rucsacul și nici nu vom recurge mereu la soluția extremă a achizițiilor speciale. Dar pentru a reuși avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, al industriei. Vrem să veniți alături de noi, să ne ascultăm reciproc și să găsim soluții. Să-i ascultăm pe medici și pe pacienți și să le înțelegem nevoile. Nu vom reuși decât dacă lucrăm împreună. Soluția fostului Guvern la problemele sănătății a fost să facă un site unde românii să se poată plânge de medicamentele sau vaccinurile care lipsesc, uitând să și rezolve problemele lor. Dacă asta este soluția la aceste probleme, să nu ne mirăm că suntem în această situație”

Conform estimărilor Alianţei Pacienţilor Cronici din România, realizate în lipsa unui registru naţional de cancer, în România trăiesc astăzi aproximativ 1 milion de bolnavi de cancer. Cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin.", mai spune Paula Rusu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.