Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac fără precedent la adresa ministrului Justiției: 'Tudorel Toader trăieşte într-un univers paralel'

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Conflictul dintre sindicaliştii din penitenciare şi ministrul Justiţiei se adânceşte. Angajaţii din închisori se gândesc să boicoteze întâlnirea de marţea viitoare cu Tudorel Toader. Acesta a anunţat că va discuta cu ei pe 8 august, după ce sindicaliştii au prezentat calendarul protestelor de stradă, nemulţumiţi de condiţiile de lucru.

Ministrul Justiţiei propune între altele construirea a două penitenciare, modernizarea celor existente şi achiziţionarea de brăţări electronice de supraveghere.

Mutări de ultimă oră: Cine este masonul care va prelua o funcție cheie în Capitală

Preşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, Ştefan Teoroc, spune la RFI că măsurile anunţate de Tudorel Toader nu rezolvă problema: “Am sentimentul că Tudorel Toader trăieşte într-un univers paralel. Un minim care putea fi făcut de România, implicit de Ministerul Justiţiei, în direcţia alinierii la impunerile CEDO privind condiţiile de detenţie era emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru achiziţionarea studiilor de fezabilitate în vederea construirii a două amărâte de puşcării mici, Caracal şi Berceni. Până la acest moment nu a fost emisă nici o Hotărâre de Guvern în sensul ăsta. Prin urmare, chiar dacă ea va mai fi emisă acum, nu va face decât să încurce ANP-ul, întrucât nu există timpul fizic de a mai finaliza acest studiu şi intrăm într-o altă problemă bugetară”.

Victor Ciutacu, SEMNAL DE ALARMĂ: 'Nebunia asta va genera HAOS'

Sindicalistul susţine că sistemul penitenciar se îndreaptă spre colaps: “Pe impuneri care în urmă cu aproximativ o săptămână au fost transmise dinspre Ministerul Finanţelor Publice, din bugetul ăsta amărât al ANP trebuie tăiate 57 de milioane de lei, care înseamnă că ar genera pierderi în zona de bunuri şi servicii în special, dar culmea, chiar şi în zona de salarii. Deci nu numai că nu pot să achiziţionez studii, că nu dau măcar Hotărârea, dar tai şi din buget. În plus, în perspectiva diminuării cheltuielilor de personal, avem 12 mii de salariaţi pe 15 mii de funcţii prevăzute, dar ca efect al pensiilor militare, pleacă nonstop. În scurt timp, o să ajungem la vreo 11 mii şi ceva, deşi trebuiau să fie 14 mii la finalul anului. Singurul mod prin care putem să contrabalansăm cât de cât este să scoatem la concurs posturi vacantate astfel prin pensionare şi să încercăm să le ocupăm. Brusc, vine acea Ordonanţă care blochează concursurile şi bineînţeles că nu o să primim nici finanţare pentru ele. Prin urmare, ne îndreptăm spre colaps”.

Ştefan Teoroc spune că e posibil ca sindicaliştii să boicoteze întâlnirea de marţea viitoare cu ministrul Justiţiei: “Întâlnirea de pe 8 (august) eu mă îndoiesc profund că va aduce ceva bun. Mai degrabă, noi ne gândim să o boicotăm şi să fim în stradă la întâlnirea aia şi să ne invite din stradă, ca delegaţie de la miting. Deja am ajuns să conturăm ideea asta şi o spun clar, în mod deschis, public”.

Liderul sindical precizează că unele închisori sunt păzite chiar de către deţinuţi: “Dacă este să ne uităm, de exemplu, la penitenciarele cu regim deschis, înseamnă secţii, pe care se află în medie 200 de deţinuţi, pot fi şi peste 300, cu uşile deschise (…). Într-o astfel de secţie unde avem 200-300 de deţinuţi în camere cu uşi deschise am un singur agent neînarmat (…). Ce este foarte interesant este că absenţa resurselor umane a dus la modificări ale regulamentelor interne, să zic aşa. Regulamentele de siguranţă sunt calibrate pe lipsă de oameni, adică este suficient un om pe secţie, este legal aşa, nu este nici un fel de problemă. Regulamentele actuale în vigoare permit ca perimetrele unităţii să fie păzite cu deţinuţi. De aceea, la Jilava acum jumătate din posturi sunt asigurate cu deţinuţi, care au un baston şi un fluier şi ne ajută să păzim perimetrele”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.