Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac la PSD sau la PNL? Adrian Năstase: Nu prea mai văd deosebire ideologică între PSD şi PNL

pnl psd

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, joi, la Târgovişte, că nu prea mai vede deosebire ideologică între PSD şi PNL, spunând că din ce observă acum ''bătălia este cine scade mai mult taxele''. Declarațiile lui Năstase pot fi interpretate ca fiind un atac împotriva conducerii PSD.

''Eu nu prea mai văd deosebire ideologică între PSD şi PNL în momentul de faţă, pentru că bătălia se duce într-o zonă a guvernării şi, practic, bătălia este cine scade mai mult taxele. Nu mai ştiu, asta este o idee socială, e o idee de stânga, o idee de dreapta? Până la urmă se produce o dezideologizare care, după părerea mea, va genera reacţii în zonele antisistem şi s-ar putea să se ajungă la crearea unor partide cum sunt în alte ţări din Europa, cum sunt Grecia, Spania şi aşa mai departe, din acest motiv. De aceea eu pledez pentru ideea de ideologie şi de clarificare ideologică'', a afirmat Adrian Năstase.

Fostul premier şi preşedinte al PSD a mai spus că, deşi el a fost acuzat că destructurează PDL-ul, acest lucru a fost făcut chiar de cel care a condus partidul, Vasile Blaga.

''Traian Băsescu şi Vasile Blaga mă acuzau că vreau să destructurez PDL-ul, nu era chiar adevărat pentru că era într-un text scrisă ideea asta, iar până la urmă nu am mai citit-o pentru că nu mi se părea oportună, ideea în sine. Iată că Vasile Blaga a destructurat PDL-ul, el nu mai există, deci autodestructurarea unui partid mi se pare o evoluţie destul de spectaculoasă. Acum e vorba de Partidul Naţional Liberal care a înghiţit PDL'', a spus Năstase.

Acesta a făcut şi o analiză a modului de formare a guvernului de după alegerile parlamentare viitoare.

''Vreau să vă spun, chiar dacă poate voi supăra pe cineva, ne îndreptăm spre o situaţie în care la viitoarele alegeri parlamentare PSD şi PNL (...) să obţină fiecare între 35% şi 40%. Cum se va forma viitorul guvern? Un rol important îl va avea preşedintele şi care, mai curând, va fi aplecat către o formulă liberală. Apare o altă problemă: cu cine se va forma guvernul? În felul acesta UDMR, care îşi păstrează un rol de partener junior, ar putea să încline balanţa şi, în felul acesta, să impună nişte soluţii care să fie mai ciudate. Spun ciudate pentru că văd ce se întâmplă în Ungaria şi ştiu că UDMR este în permanenţă sub o mare presiune a evoluţiilor din Ungaria. Şi atunci vă întreb: nu ar trebui mai curând să mergem pe formula electorală interbelică: alegeri parlamentare cu primă electorală? Astfel încât oricare dintre partidele mari care câştigă alegerile să obţină o primă electorală, cum este în Grecia, care să îi permită formarea guvernului, fără să mai caute diverse aranjamente cu partide mai mici care ar putea, pentru acel rest de voturi, să ceară foarte mult'', a afirmat Năstase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.