Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atac surprinzător la adresa ambasadorului SUA: 'Suntem într-o situaţie foarte gravă '

klemm stanciu

Senatorul Marko Bela a declarat, sâmbătă, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că 'este foarte bine că ambasadorul SUA la Bucureşti laudă implementarea anumitor proiecte, aplicarea legilor şi expune consecinţele neaplicării legilor', dar că nu este firesc ca acesta să nu spună nimic despre problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară.

'Suntem într-o situaţie foarte gravă, dar trebuie să ne folosim de libertatea de exprimare. Un lucru pur şi simplu înspăimântător, să critici ambasadorul SUA, dar nu este admisibil ca ambasadorul după fiecare lege, după fiecare intervenţie a autorităţilor, a justiţiei, ambasadorul să dea o declaraţie şi să spună lucruri pozitive, dar să nu spună absolut nimic despre ceea ce se întâmplă cu comunitatea noastră. Este vorba despre 1,3 milioane de oameni, de etnie maghiară. Situaţia lor nu mai contează? Pentru că situaţia lor era importantă în 1990, dar acum nu mai este? Este inadmisibil. E foarte bine că ambasadorul SUA laudă implementarea anumitor proiecte, aplicarea legilor şi consecinţele neaplicării legilor, dar să nu spună nimic despre problemele cu care se confruntă comunitatea maghiară?', a arătat Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.

Citește și: Daciana Sarbu, nevasta lui Ponta, dezvaluiri despre barbatul cu care a facut dragoste prima data!

Politicianul susţine că este evident că este nevoie de o 'poveste de succes', între România şi Ungaria, de cooperare între cele două state şi că 'este foarte clar că SUA doreşte să aibă o influenţă în această regiune', însă nimeni nu se întreabă ce se întâmplă cu minoritatea maghiară.

'E foarte bine ca România şi Ungaria să fie ţări vecine şi prietene din nou, să rezolvăm problemele generale iar cele două ţări să se îndrăgească reciproc. Da, e foarte bine, e şi asta o strategie, dar ce se întâmplă între timp cu noi, aici? Cum pot să creadă unii că dacă se rezolvă problemele generale, economie şi în alte domenii între cele două ţări, atunci atmosfera va fi una foarte plăcută şi atunci se vor rezolva şi problemele minorităţii maghiare din România? Şi foarte mulţi, în acelaşi timp, spun că tensiunile interetnice nu mai reprezintă nici o problemă în Europa centrală şi de est, dar în acelaşi timp vedem foarte bine ce se întâmplă în Ucraina. Şi este foarte clar că SUA vrea să aibă o influenţă în această regiune. Şi dacă SUA vrea să aibă influenţă, vrea să aibă un cuvânt greu de spus în această regiune geografică, foarte bine. Dar atunci nu poate să nege existenţa acestor probleme, acestor tensiuni interetnice?', a afirmat Marko Bela.

Citește și: Lucrul pe care femeile nu-l acceptă niciodată la un bărbat când e vorba despre sex

Potrivit lui Marko Bela, priorităţile formulate de UDMR în urmă cu 26 de ani nu s-au schimbat, întrucât 'avem o problemă cu păstrarea identităţii noastre, cu utilizarea limbii materne, cu autonomia'.

El consideră că nu s-a reuşit să se facă paşi înainte în ceea ce priveşte drepturile minoritare, întrucât 'suntem puşi în situaţia să apărăm, să protejăm ceea ce am realizat până acum', informează agerpres.ro

Citește și: Anunț CRUCIAL de la Guvern pentru toți șoferii: Ce se va schimba în perioada următoare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.