Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ATAC teorist: Zeci de morți și de răniți

atac



O banda de atacatori "inarmati cu cutite" a atacat luni dimineata un post de politie si cladiri oficiale in districtul Shache - sau Yarkand in limba uigura.

"Zeci de civili de credinta uiguri (minoritatea musulmana majoritara in Xinjiang) si Han (etnia majoritara in China) au fost ucisi sau raniti".

"Politistii prezenti la fata locului au fost doborati de zeci de membri ai bandei. (...) Potrivit primelor elemente ale anchetei, este vorba de un atac terorist premeditat".

China s-a confruntat in ultimele luni cu o serie de atacuri sangeroase in locuri publice, in Xinjiang si in alte zone, imputate de autoritati islamistilor uiguri.

Un atentat sinucigas, in mai, intr-o piata din Urumqi, capitala Xinjiang, s-a soldat cu 43 de morti, printre care si cei patru agresori, si o suta de raniti.

Drept reactie, Beijingul a anuntat o vasta campanie de lupta antiterorista, care s-a tradus prin zeci de arestari, condamnari masive, expunerea publiac a "teroristilor" si executii la capatul unor procese expeditive.

Xinjiang numara peste noua milioane de uiguri, musulmani turcofoni, iar autoritatile spun ca o aripa radicala este responsabila de atentatele din ultimele luni.

ONG-urile pentru apararea drepturilor omului afirma insa ca politica represiva a Beijingului fata de cultura si religia uigurilor alimenteaza tensiunile si violentele din regiune.

Numerosi uiguri, ostili tutelei Beijingului, se declara victime ale discriminarii si ale lipsei de investitii in Xinjiang.

sursa: hotnews.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.