Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacul de la Londra, uşor de pus în practică, dar greu de prevenit

Atacurile în care sunt folosite vehicule care intră în mulţimi de oameni, aşa cum a fost cazul celui comis miercuri la Londra, sunt tot mai preferate de atentatori, întrucât nu sunt costisitoare, sunt uşor de organizat şi greu de prevenit, notează joi Reuters, care citează opiniile mai multor specialişti, transmite agerpres.

Experţii susţin că 'tactica secerării' oamenilor are avantajul că astfel se evită nevoia de a obţine explozibili sau arme. De asemenea, ea este de preferat întrucât atacul respectiv poate fi realizat de aşa-numiţii 'lupi singuratici', fără a trebui să fie implicată efectiv o reţea de militanţi - ceea ce reduce probabilitatea alertării forţelor de securitate.

TEROARE în Londra. Informaţii de ultimă oră despre atacator - LIVE VIDEO

''Acest tip de atac nu are nevoie de pregătiri speciale, este foarte ieftin, la îndemâna oricui'', explică Sebastien Pietrasanta, un parlamentar socialist francez şi expert în contraterorism. ''Deseori este vorba despre o acţiune individuală. Aceste acte pot fi spontane'', adaugă el.

Poliţia britanică pentru combaterea terorismului investighează identitatea atacatorului care a ucis trei persoane şi a rănit circa 40, după care a fost împuşcat mortal de poliţie chiar lângă Parlamentul britanic.

Anul trecut au fost folosite camioane de mari dimensiuni în atentatele de la Berlin şi Nisa, spre deosebire de atacurile mai elaborate comise la Paris şi Madrid - dar şi la Londra în 2005 - în care au fost utilizaţi atentatori-sinucigaşi şi indivizi înarmaţi.

Organizaţia Statul Islamic a revendicat atât atacul de la Nisa, comis la 14 iulie anul trecut şi soldat cu 86 de morţi, cât şi pe cel de la Târgul de Crăciun din Berlin, de la 19 decembrie, în care au murit 12 persoane.

Deşi atacul de miercuri din Londra nu a fost deocamdată revendicat, Statul Islamic se află sub o presiune intensă mai ales în Irak, unde unul dintre ultimele sale bastioane, Mosul, este asediat de forţele armate irakiene susţine de o coaliţie internaţională la care ia parte şi Marea Britanie.

TEROARE în Londra. ŞAPTE suspecţi au fost ARESTAŢI - LIVE VIDEO

Anul trecut, gruparea jihadistă i-a îndemnat pe cititorii publicaţiei sale Rumiyah să folosească vehicule pentru a ucide şi răni cât mai multe persoane.

Atacurile cu vehicule nu sunt însă o metodă nouă în Orientul Mijlociu. În 2008, un palestinian a intrat cu un buldozer în mai multe automobile pe o stradă din Ierusalim înaintea unei vizite a lui Barack Obama, la acea vreme candidat la funcţia de preşedinte al SUA.

Un alt palestinian a intrat cu autoturismul pe care îl conducea într-un grup de soldaţi israelieni la Ierusalim, în luna ianuarie a acestui an, omorând patru dintre ei într-un atac despre care premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că pare inspirat din modul de acţiune al grupării Statul Islamic.

Fostul analist al CIA Paul Pillar explică faptul că, deşi mult timp atenţia s-a concentrat pe 'metode sofisticate sau folosind tehnologii avansate în comiterea atacurilor teroriste, cele mai la îndemână metode pentru a ucide multe persoane nevinovate au fost mereu simple şi nu au necesitat pregătire specială'. ''Din aceste metode fac parte secerarea oamenilor cu un vehicul pe orice stradă aglomerată. Locurile pot fi alese ţinând cont de o semnificaţie politică sau religioasă, precum un târg de Crăciun sau proximitatea parlamentului naţional, dar mereu există locuri publice vulnerabile cu o mulţime de oameni'', adaugă Pillar.

Jean-Charles Brisard, preşedintele Centrului pentru analiza terorismului, un grup de reflecţie european, este de părere că atacul de miercuri de la Londra pare a fi 'rudimentar în conceperea lui'. Folosirea unui automobil este o tactică preferată de militanţi întrucât este letală, opinează el. ''Cu un vehicul, ei pot omorî mai mulţi oameni decât cu un cuţit sau o macetă. Atacurile din ziua de azi sunt tot mai impredictibile, fiind folosite arme rudimentare, pistoale, cuţite, vehicule'', adaugă el.

Tyson Barker, director în cadrul filialei germane a Institutului Aspen, estimează că atacul de la Londra a evidenţiat dificultatea de a proteja ţintele 'uşoare' şi compromisul între securitate şi libertate în societăţile occidentale.

Ministrul de interne saudit Mansour al-Turki, aflat într-o vizită la Paris, a apreciat într-o discuţie cu oficiali francezi din domeniul antiterorismului că înfrângerea unor organizaţii precum Statul Islamic sau Al-Qaida poate duce la înmulţirea ameninţării, creând noi probleme pentru guverne. ''Când vor fi înfrânţi în Siria şi Irak, noi toţi vom întâmpina dificultăţi şi nimeni nu ştie unde vor pleca luptătorii SI. Cred că vom intra în următoarea fază a terorismului, care este prin intermediul social media şi a 'lupilor singuratici' '', a spus Al-Turki.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.