Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atacul terorist din Sankt-Petersburg, o RĂZBUNARE a jihadiştilor din Stat Islamic

Presa rusă apreciază marţi că atacul care a avut loc cu o zi înainte în metroul din Sankt-Petersburg este un act de răzbunare din partea grupării Statul Islamic (SI) pentru intervenţia armatei ruse în Siria, dar se întreabă totodată în legătură cu o posibilă înăsprire a politicii interne a Kremlinului, informează AFP, conform agerpres.

Explozia din fosta capitală imperială a Rusiei 'este răspunsul SI la succesele armatei ruse în Siria (...), menit să minimizeze activităţile Rusiei pe plan extern', estimează analistul Aleksei Muhin, citat de Nezavisimaia Gazeta. Teroriştii 'încearcă să schimbe opinia publică asupra campaniei siriene', adaugă expertul.

Un înalt oficial rus, ARESTAT şi acuzat de corupţie

'Cei care au comandat şi cei care au executat atacul terorist aparţin unei celule de terorişti (din grupul SI) aflată în stare latentă, cunoscută de multă vreme în Europa', estimează surse de informaţie ale cotidianului rus Izvestia. Potrivit acestui cotidian, 'reacţiile la acest act terorist pe plan global lasă să se spere că acea coaliţie antiteroristă dorită de Vladimir Putin va fi în sfârşit formată'.

Însă presa independentă se arată mai critică asupra intervenţiei ruse în Siria, unde Moscova susţine regimul lui Bashar al-Assad.

Chiar dacă puterea rusă declară fără încetare că politica sa în Siria 'este bună (...), acest lucru nu ne împiedică să ne întrebăm dacă aceasta este una gândită şi dacă toate consecinţele sale sunt calculate', notează cotidianul liberal Vedomosti.

Potrivit mai multor publicaţii, acest atac terorist schimbă de asemenea contextul politic intern în Rusia, unde sute de susţinători ai opozantului Aleksei Navalnîi au fost arestaţi la sfârşitul lui martie în timpul unor manifestaţii anticorupţie.

Ruşii ŞTIAU că s-ar pregăti un atac terorist la Sankt-Petersburg

Perioada este cu atât mai sensibilă cu cât alegeri prezidenţiale urmează să aibă loc în martie 2018 şi în condiţiile în care Rusia va găzdui Campionatul Mondial de Fotbal vara viitoare.

'A se folosi de un atac terorist pentru a iniţia o strângere a şurubului constituie o tradiţie naţională', estimează Abbas Galiamov, analist al cotidianului economic RBK.

'Sub pretextul luptei împotriva extremismului, al întăririi serviciilor secrete şi controlului asupra reţelelor sociale, puterea (rusă) îşi poate spori presiunea' asupra opoziţiei, estimează cotidianul Vedomosti.

O nouă ameninţare cu bombă în Sankt-Petersburg. Aceeaşi staţie de metrou a fost ÎNCHISĂ

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.