Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atanasiu-Zgonea, meci aprins pe SRI: 'Nu cred folclorul că Ponta e mincinos'

atanasiu teodor

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD) si vicepresedintele Senatului, Teodor Atanasiu (PNL), au avut, miercuri, un schimb de replici acide pe tema votului din Parlament pentru directorul SRI.

Dupa ce PSD a spus ca vrea amanarea votului, Atanasiu i-a amintit lui Zgonea promisiunea lui Victor Ponta, dupa care Zgonea i-a cerut lui Atanasiu sa aiba grija ce limbaj foloseste.

Pe aceeasi tema: Cine a trantit meciul la SRI

Extras din stenograma sedintei Birourilor Permanente Reunite din 25 februarie:

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: Domnilor colegi, din intervenţiile senatorilor care au fost acceptate şi de noi luni, dacă nu mă înşel, săptămâna aceasta, discuţia a fost ca atunci când primim raportul în acel Birou permanent reunit, la propunerea liderilor, decidem. De aceea, vreau să aud propunerea liderilor, să nu ne trezim că facem şedinţa astăzi la ora 14,00 sau la ora 15,00 şi nu avem o majoritate.

Domnul Ludovic Orban: Domnule preşedinte, şi aici am o argumentaţie. Nu uitaţi, suntem în sesiuni şi Senatul şi Camera Deputaţilor. Noi avem vot final la ora 16,00, se ştie că cel puţin Camera Deputaţilor este la cel mai ridicat nivel de mobilizare – şi Senatul se află într-o situaţie în care poate să asigure mobilizarea maximă. Deci, din acest punct de vedere, nu văd absolut niciun fel de motiv ca să nu facem astăzi şedinţa şi să mai amânăm pentru o altă zi în care probabil nu vom avea nicio garanţie că se va ţine şi în ziua respectivă, că poate mai găseşte cineva un pretext ca să nu fie numit directorul SRI. Nenumirea unui director SRI în situaţia în care ne găsim, după părerea mea este extrem de periculoasă şi arată că Parlamentul, de fapt, nu-şi îndeplineşte obligaţiile constituţionale.

Domnul Marian Neacşu: Domnule preşedinte, eu vă propun ca această şedinţă a plenului reunit să aibă loc luni la ora 16,00. Asta am convenit în şedinţa grupurilor parlamentare PSD de luni, să luăm întâi act de raportul comisiei şi luni ne-am formulat şi punctul de vedere.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: Atunci supunem la vot cele două propuneri. Vă rog frumos.

Domnul Teodor Atanasiu: Stimaţi colegi, eu nu cred folclorul care circulă în România care spune că preşedintele Partidului Social Democrat, domnul Victor Ponta, ar fi mincinos.Am discutat cu dânsul şi ne-a propus ca astăzi să fie votul Camerelor reunite pentru alegerea directorului S.R.I. Nu cred că ne-a minţit domnul Ponta şi nu vreau să fac o asemenea afirmaţie. Cred că ar fi bine să ţinem astăzi şedinţa la ora 15,00.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: Domnule senator, vă reamintesc că şi în Regulamentul Senatului şi în Regulamentul Camerei Deputaţilor, jumătate din limbajul dumneavoastră duce în zona colocvială. Noi nu avem voie să facem astfel de afirmaţii faţă de colegi, fără să le probăm. Eu şi colegii mei din Birourile permanente….

Domnul Teodor Atanasiu: Nu pot să probez că nu cred că nu e mincinos.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: Domnule senator, vă rog frumos, nu facem astfel de afirmaţii.

Domnul Teodor Atanasiu: Ce să probez, că nu cred că este mincinos?

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: Eu vă reamintesc că există în Regulamentul celor două Camere un text foarte clar cu privire la limbajul pe care trebuie să-l folosim între noi colegii şi când ne adresăm oricăruia dintre colegii care este ministru, indiferent de forma retorică pe care o folosim. Eu consider că această discuţie şi această intervenţie nu a existat, din respect pentru un fost ministru al Apărării din România şi un senator al Parlamentului României, în rest, fiecare este responsabil în dreptul său pe un anumit comportament.

Domnul Niculae Mircovici: Domnilor colegi, Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale vă propune ca astăzi să aibă loc şedinţa, plecând de la considerentul că mâine este vizita în Germania a domnului preşedinte Klaus Iohannis şi credem că ar pica bine ca această problemă a interimatului la S.R.I. să fie rezolvată în momentul vizitei.

(...)

Domnul Dan-Ştefan Motreanu: Am şi eu o singură întrebare pentru liderul Grupului PSD. Nu a explicat motivaţia acestei propuneri.

Domnul Valeriu Ştefan Zgonea: Nu se fac motivaţii aici. Sunt propuneri ale liderilor de grup, nu avem noi competenţă. Vă rog frumos domnule preşedinte al Senatului.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu: Cred că nu este obligat nimeni să dea o motivaţie. Însă, pentru una din justificările care a fost produsă aici, aş vrea să fac o observaţie. Cred că nu are nici un fel de legătură data la care se face votul pentru numirea directorului Serviciului Român de Informaţii cu vizita preşedintelui României în străinătate.Nu trebuie să facem nici un fel de conexiune, cu tot regretul, vă spun colegial, nu cred că este oportun, din contră, cred că este inoportun să facem astfel de legături, nu cred că ne servesc, sub nici o formă pentru ceea ce înseamnă România ca ţară de sine stătătoare, independentă, suverană, cred că dă foarte prost.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.