Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Atracția fatală care i-a grăbit sfârșitul politic lui Gabriel Oprea

www.national.ro
Gabriel Oprea

National:

Nu a trecut chiar atat de multa vreme de cand initialele GO produceau panica in Romania, politicieni, oameni de afaceri si „varfuri” ale sistemului ploconindu-se deopotriva in fata fostului vicepremier. Unul a carui singura grija parea sa fie, la un moment dat, ce functie sa aleaga dupa impingerea lui Victor Ponta la Palatul Cotroceni, cea de premier al Romaniei sau cea de sef al Serviciui Roman de Informatii.

Iar multa lume il admira pe Gabriel Oprea pentru darzenia cu care a rezistat in Parlament alaturi de cumatrul Ponta, refuzand sa voteze motiunile de cenzura impotriva acestuia, in ciuda tuturor presiunilor, amenintarilor sau promisiunilor primite. Numai ca prigoana s-a abatut apoi asupra unui Oprea care parea sa se fi apropiat prea mult de „soarele Puterii”. Si, la atata vreme distanta, amanunte incendiare incep sa iasa la iveala, chiar daca, surescitata de dezvaluirile lui Ghita si „trezirea din morti” a lui Klaus Iohannis pe tema gratierii, opinia publica pare sa fi uitat cu totul de Oprea.
Ca si Justitia, de altfel… Insa se strang tot mai multe informatii ca, in vremea „rezistentei” onorabile din Parlament, acelasi „GO” isi trimitea oamenii de incredere la intalniri secrete cu „neamtul” de la Cotroceni. Si, dupa cum a lasat sa-i scape cu juma’ de gura chiar Victor Ponta, tocmai fostul sau aliat de nadejde este cel care i-ar fi semnat condamnarea la „abdicarea” de la Palatul Victoria.
La doua capete
Toata cariera politica a lui Gabriel Oprea pare sa se fi bazat exclusiv pe un joc dublu. Ca majoritatea politicienilor romani, ce-i drept, numai ca pe omul despre care Miron Cosma il umileste cu fiecare iesire publica povestind cum il lua cu el doar ca sa-i care bagajele, aceasta plusare permanenta la doua capete l-a propulsat pana in varful Puterii.
Iar aroganta atinsese deja cote paroxistice pe vremea cand era vicepremier, din moment ce, la o deplasare in Statele Unite ale Americii, a vrut chiar sa-I dea jos din avion pe reprezentantul serviciilor secrete americane care insotea delegatia guvernamentala, pe motiv ca nu-i place fata acestuia. Atras totusi din cale afara de lumea informatiilor, atunci cand toate portile i se deschideau larg, „GO” parea sa tinda spre preluarea SRI-ului, fiind gata sa renunte, pentru acest capriciu explicabil poate pentru un simplu ofiter de intendenta, chiar la postul de premier. Si, de altfel, probabil ca tocmai aceasta atractie fatala i-a grabit sfarsitul politic. Ca si faptul ca, tocmai cand incepuse sa castige respectul mult visat datorita pozitiei intransigente afisate public sau in Parlament, a mai ales o data sa mearga la doua capete. Ghinion!
La portile Cotrocenilor
Mai intai, si-a activat unii dintre oamenii de incredere pe care ii cooptase in „secta interesului national” si care activau fie la Palatul Victoria, sub directa sa comanda, fie la Palatul Cotroceni, in preajma presedintelui Klaus Iohannis. Unul care, pe atunci, inca visa cu ochii deschisi la „guvernul meu”. Si uite asa a inceput o serie intreaga de mici favoruri reciproce intre cele doua Palate, cu oameni numiti pe diverse functii, totul strict pe filiera Gabriel Oprea si a serviciilor secrete, dar fara stiinta naivului „motanel” Victor Ponta.
Cel pe care, de altfel, Gabriel Oprea nu pierdea insa niciun prilej sa-l asigure in public sau in particular de toata camaraderia sa. Asta in timp ce, inca de pe atunci, incerca sa-si impuna un om de incredere, cu acceptul tacit al lui Iohannis, la sefia SPP-ului…

Adevărul:

În ultimul discurs în calitate de vicepreşedinte al Statelor Unite, Joe Biden a ţinut să adreseze un avertisment Europei asupra pericolului care o pândeşte dinspre Kremlin. El a atras atenţia că Moscova va încerca să influenţeze alegerile care urmează să aibă loc în acest an în Europa, aşa cum a făcut anul trecut în Statele Unite. În opinia sa, scopul  actualei puteri din Rusia este de a înlocui comunitatea internaţională de democraţii cu politicile puterilor regionale, iar paşii săi în această direcţie presupun, între altele, subminarea Uniunii Europene (UE) şi semănarea discordiei între ţările occidentale.
„Sub preşedintele Putin, Rusia lucrează cu fiecare instrument de care dispune pentru a discredita proiectul european, a testa fisurile naţiunilor occidentale şi a se reveni la o politică definită de sfere de influenţă“, a declarat Biden, la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.
Acest avertisment a urmat altor două venite din Marea Britanie şi Germania.
În contextul alegerilor din Statele Unite, desfăşurate în noiembrie anul trecut, şeful agenţiei britanice de contrainformaţii şi securitate internă MI5, Andrew Parker, a ţinut să aducă în atenţia publicului metodele Rusiei împotriva Occidentului.
Moscova „se sprijină pe toată gama sa de organe de stat şi pe toată puterea sa pentru a-şi promova politica externă din ce în ce mai agresivă. Aceasta cuprinde propaganda, spionajul, subversiunea şi atacurile cibernetice“, a explicat şeful MI5 pentru „The Guardian“.
La rândul său, noul director al serviciului federal german de informaţii BND, Bruno Kahl, a spus pentru „Sueddeutsche Zeitung“ că există indicii potrivit cărora hackeri ruşi vor viza alegerile din Europa, în scopul de a produce „incertitudine“.
„Strategia Rusiei este de a slăbi UE prin tot felul de activităţi - de la încălcări ale spaţiului aerian, la campanii de dezinformare, atacuri cibernetice şi interferenţe în procesele politice“, a rezumat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, într-o declaraţie menită a arăta că UE  conştientizează pericolele care planează asupra sa.

Ziarul Financiar:

Pentru Ungaria, investitorii străini precum producătorul auto german Audi reprezintă, prin exporturile lor, un motor puternic de creştere economică. Însă Un­garia, ca de altfel cele mai multe dintre statele Europei de Est, se confruntă cu o penurie de forţă de lucru calificată, iar rezultatul este creşterea aşteptărilor privind salariile, scrie Reuters.
Sectorul auto contribuie cu peste un sfert la producţia in­dustrială totală a Ungariei.
Uniunea sindicală AHFSZ a anunţat printr-un comunicat că ultimele oferte de salarii ale managerilor sunt „inacceptabile“ în condiţiile în care aceştia propun doar creşteri gra­duale şi retrag un program de bonusuri vehiculat anterior. Co­mitetul de grevă şi-a propus continuarea discuţiilor cu ma­nagementul Audi.
Acţiunea sindicaliştilor de la Audi urmează unui acord obţinut în decembrie de sindicatele de la uzina constructorul auto rival Daimler prin care salariile sunt majorate cu 10% în fiecare din următorii doi ani.
Premierul Viktor Orban a convenit cu angajatorii creşterea salariului minim pe economie cu 15% anul acesta şi cu încă 8% în 2018, an electoral. De asemenea, vor fi reduse impozitele plătite pe salarii.
Salariile brute din Ungaria au crescut cu 6,2% în perioada ia­nuarie-noiembrie, în ritm anualizat.

Digi24:

Noul preşedinte american Donald Trump va avea succes în 2017, Anul Cocoşului, dar nu şi în următorii ani, potrivit predicţiilor formulate de practicanţi ai geomanţiei din Hong Kong. Ei au adăugat că anul în curs va fi marcat de conflicte şi agresivitate, acestea fiind caracteristici ale cocoşului.
”Cocoşului îi place să provoace conflicte, să se contrazică şi este combativ”, a spus prezicătorul Thierry Chow pentru AFP, citat de News.ro.
Ceremonia de învestitură a repulicanului Donald Trump a fost întâmpinată de proteste în Statele Unite ale Americii, în timp ce noul preşedinte american a generat îngrijorări în privinţa declanşării unui război comercial între economiile SUA şi China.
Thierry Chow a prezis că Donald Trump îşi va ”zburli mai multe pene” pe parcursul acestui an, ca preşedinte al SUA. ”Vor fi numeroase greve şi chiar proteste”, a spus Thierry Chow.
Maestrul feng shui Alion Yeo a spus că Donald Trump va avea succes în acest an şi că piaţa de capital din SUA va avea rezultate bune în 2017, dar norocul republicanului este temporar.
”Îi va merge bine în anul 2017, dar nu se va întâmpla la fel în 2018 (Anul Câinelui)”, a precizat Alion Yeo.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.