Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aliații PNL rup tăcerea: 'Să ne aliem cu PSD' / AUDIO

sah

Partidul condus de Mircea Geoana ar trebui să negocieze cu PSD o alianță pentru o nouă majoritate parlamentară de stânga, fie intrarea comună în Opoziție, a declarat, vineri, in exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO, vicepresedintele PSRo Radu Golban, doctor in economie si autor al politicii fiscale si economice a partidului.

Intr-un interviu acordat stiripesurse.ro, acesta spune ca PNL nu va sustine "niciodata" masurile PSRo si i-a transmis lui Mircea Geoana 'sa aiba taria si demnitatea sa ramana de stanga' si 'sa nu se dea pe dupa piersic' pentru ca scopul nu trebuie sa fie de a schimba un Guvern cu un altul ci mentinerea liniei politice a partidului.

Vicepresedintele PSRo taxează în interviu inclusiv o 'cenzură' în partid.

PSRo și PNL au semnat, în 30 aprilie, un protocol de colaborare politica si parlamentara.

Partea 1:


Record and upload audio >>

Partea 2:


Audio and voice recording >>

STIRIPESURSE.RO: In calitatea de vicepresedinte PSRO cum considerati ca ar trebui sa se pozitioneze pe scena politica partidul din care faceti parte? Sa mearga intr-o alianta cu PNL, asa cum s-a semnat deja, sau ar trebui sa se indrepte catre PSD?

content-imageRADU GOLBAN (foto dreapta): Eu am elaborat programul fiscal si economic al partidului, partid care a fost infiintat ca fiind un partid de stanga, deci este firesc ca pe scena politica acest partid sa se indrepte catre stanga si nu catre liberali. Acest partid nu poate sa fie sub o tutela liberala chiar pana in panzele albe cand anunta Predoiu ca va negocia cu PSD-ul. Deci intra PSRO-ul intr-o relatie cu PSD-ul, care este un partid tot de stanga, prin intervenția PNL-ului? Ar fi o aberație, e un lucru inadmisibil. Forta politica din Romania trebuie sa se concentreze in directia unei majoritati politice sanatoase, iar ca partid de stanga trebuie azi, dupa ce PSD-ul s-a lepădat de Ponta, sa caute printr-o negociere directa cu stanga, cu PSD-ul, sa formeze o alianta si o majoritate parlamentara puternica.

Deci ar fi mai sanatos pentru PSRO sa mearga cu PSD pentru o noua majoritate?

Exact, exact, pentru ca eu nu vad cum liberalii ar putea sa sustina un program fiscal care din condeiul meu prevede pentru Romania impozitarea averii, impozitarea marilor succesiuni, impozitarea transferurilor de capital intre persoane private, o taxa pe exportul de patente romanesti, un model de patriotism economic care sa genereze capital autohton, deci toate aspecte de stanga care nu ar putea avea sustinere in PNL niciodata.

La momentul semnarii acordului PSRO cu PNL, la care au participat dl Geoana si dl Blaga, ati expus aceste puncte de vedere in conducerea partidului?

Nu am fost intrebat si mereu am fost de parere ca din simplu orgoliu sau din simpla dorinta de a rasturna un Guvern nu ai voie sa sacrifici idei politice. De aceea, de preferat, in opinia mea, este de a sta cu PSD-ul in Opozitie, pentru pastrarea, continuarea, dezvoltarea de noi idei si perfectionarea ideilor actuale, pentru a pastra o politica de stanga sanatoasa asa cum eu cred ca este azi nevoie in Romania. Deci scopul central nu trebuie sa fie de a schimba un Guvern si de a-l inlocui cu alt Guvern.

Dl Geoana, cu toata prietenia si aprecierea pe care i-o port, vorbeste mereu de o alta politica. Eu as vrea sa stiu care sa fie acea ‘alta politica’. Vreau sa nu aud acest cuvant, vreau sa vad exemple concrete si a vorbi mereu despre oameni capabili sa guverneze altfel pe mine personal nu ma motiveaza. Actorii politici sunt aceiasi, persoanele sunt aceleasi, de unde sa vina acest avans de incredere ca, asa cum o vrabie nu aduce primavara, un om sau cativa oameni ar putea schimba fundamental Romania? Pe mine ma intereseaza mai degraba un program social, coerent, o politica fiscal de stanga clara, bine definita si negociata cu alte partide de stanga, mi se pare mult mai valoros decat a pune intreaga incredere politica pe calitatea omului.

In partid am sustinut mereu politica de stanga si am vazut ca atunci cand, de exemplu, am incercat sa transmit comunicate de presa care sa promoveze anumite aspecte economice de stanga mi s-a spus ca nu este momentul, asa cum si ieri in loc sa ma sune dl Geoana sa-mi spuna ca ceea ce am scris vizavi de guvernatorul BNR, (mi s-a spus) nu ar fi fost momentul sa-l critic. Pai cat sa mai astept, pana se infiinteaza acel Consiliu monstru? Dl Geoana ia deciziile in Biroul Politic cand il ataca pe Ponta? Eu nu cred ca l-am atacat pe guvernatorul BNR, nu a fost o critica personala, dar nu accept sa avem o politica cenzurata in interiorul partidului, nu accept sa-mi fie limitat modul de exprimare si daca pana in prezent am acceptat, ca mereu nu a fost momentul sa mai spunem ceva, mereu nu a fost momentul sa dau o declaratie, acest lucru a incetat, azi o spun intr-o forma mai directa.

PSRO este un partid si nu este, asa cum se numeste in presa, partidul dlui Geoana, nu este partidul lui, este un partid de stanga si atata timp cat acest partid depinde de sustinatori si simpatizanti la nivel national, atunci politica trebuie sa fie cea care merita simpatia cetatenilor, si nu dl Geoana, dl Popescu, Ionescu, Golban sau cine mai e.

Inteleg ca sunteti dezamagit.

Da. Am inceput cu un partid de stanga, m-a convins sa fac acest pas, am intrat in lumea politica din convingere, ma consider de stanga, am aceasta orientare politica, nu ma dau pe dupa piersic si daca la baza acestui partid ar sta dorinta de a avea o adevarata stanga in Romania, atunci asa sa ramana lucrurile. Din fericire, stanga, ca model de convietuire, nu s-a nascut si nu va muri nici prin PSD si nici prin PSRO, nici prin Ponta, nici prin Geoana si nici prin Dragnea. Pe mine ma intereseaza tocmai depersonalizarea scenei politice, de a aduce idei, nuante, solutii la probleme economice ale tarii, intr-o maniera democratica, nu intr-un stat al inteleptilor.

In aceste conditii cum va vedeti viitorul in partid?

Eu cred ca entuziasmul care a stat la baza infiintarii acestui partid, nu doar din partea dlui Geoana, are la baza un nucleu dur de stanga foarte valoros si sanatos, care va citi acest mesaj al meu, va lua nota de el si va sustine aceasta orientare de stanga in partid si-l va incuraja si pe dl Geoana sa aiba intr-adevar taria si demnitatea sa ramana de stanga pana la capat, ii va arata ca nu trebuie sa se teama sa fie un politician de stanga. Ii doresc dlui Geoana taria, din partea unui coleg mai tanar, de a nu se da pe dupa piersic, de a crede in anumite valori si atunci se va bucura de succesul politic meritat.

Este nevoie de formarea unei majoritati sanatoase prin negocieri cu stanga. Indiferent daca la guvernare sau in Opozitie, astazi elaborarea unui program de stanga si modelul de a conduce Romania cu o politica economica si sociala de stanga sunt mai presus decat orgoliile partidelor si ranchiuni intre anumite persoane politice care azi, din pacate, domina intr-o maniera mult prea mare scena politica romaneasca. As vrea sa ne intoarcem mai mult la idei, mai mult la orientare politica si la valorile pentru care acesti oameni pretind ca au fost alesi si pentru care pretind sa lupte si sa ia parte poporului.

Aceste idei le-ati discutat direct cu cineva din PSD?

Nu, nu am avut niciun contact cu PSD-ul, nu am niciun contact.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.