Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Auditori ai Curţii de Conturi, martori în procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita

ciocanel judecator

Primii doi martori în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de fapte de corupţie au fost audiaţi luni, timp de mai multe ore, la Tribunalul Harghita, unde a avut loc un nou termen în acest dosar. Martorii audiaţi sunt auditori publici în cadrul Curţii de Conturi Harghita şi în anul 2011 au efectuat un control la Consiliul Judeţean, în care au constatat anumite nereguli legate de decontarea cheltuielilor pentru anumite lucrări de investiţii, în special privind reabilitarea unui drum judeţean.

Primul martor în proces a menţionat, în repetate rânduri, că nu îşi mai aduce aminte detalii din timpul controlului, dar că îşi menţine toate precizările făcute în raportul întocmit la acea dată şi declaraţiile date ulterior în acest dosar. Ea a precizat că a constatat, la vremea respectivă, anumite diferenţe legate de decontările efectuate şi cantităţile de materiale incluse în proiectul tehnic.

Al doilea martor a subliniat, la rândul său, că îşi menţine declaraţiile date anterior şi a susţinut că la dosar sunt măsurători ale stratului de drum, potrivit cărora există diferenţe între stratul de asfalt prevăzut în proiect şi cel existent în realitate. Apărătorul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, avocatul Sergiu Bogdan, a declarat presei că procesul clientului său nu a pornit de la raportul Curţii de Conturi, întrucât această instituţie nu a constatat nicio chestiune care "să fie penală", ci doar nereguli administrative, care se pedepsesc cu contravenţii. 'A pornit de la altceva acest dosar, nu de la Curtea de Conturi. El se bazează pe anumite lipsuri constatate de către Curte, dar nu este urmare a sesizării. Curtea, dacă avea ceva ilegal, era obligată să sesizeze Parchetul, era obligaţie legală, nu a făcut-o, nu a văzut nimic ilegal, în sens de răspundere penală, ci pur şi simplu chestii birocratice, ce hârtii lipsesc. Aţi auzit şi dumneavoastră că nu avem soluţii juridice, adică este ilegal, dar nu ştim de ce şi pentru asta sunt vinovaţi cei care fac ceva ce nu ştim dacă e legal sau ilegal', a spus avocatul.

Sergiu Bogdan a punctat faptul că raportul Curţii de Conturi nu este nefavorabil, ci 'este un raport care constată o realitate, care este în contradictoriu cu ceea ce spune Parchetul'. Următorul termen în proces va avea loc în data de 27 februarie. Potrivit DNA Târgu Mureş, Borboly Csaba a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - câte 3 acte materiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată - 3 acte materiale, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă, anunţă Agerpres.

Aceeaşi sursă susţine că prejudiciul total produs judeţului Harghita, ca urmare a activităţilor inculpaţilor, desfăşurate în anii 2010 şi 2011, este de 4.883.855,96 lei (echivalentul a 1.138.428 euro la cursul de la acea dată), care constă în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor constructoare şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. Trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut vina şi au fost condamnaţi, iar în cazul celorlalţi zece, procesul continuă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.