Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr: DNA îşi desfăşoară activitatea în condiţii ostile

Augustin Lazăr

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, joi, la bilanţul DNA, că o rată a achitărilor de circa 10% este una "rezonabilă", în contextul în care instituţia îşi desfăşoară activitatea sub presiune şi în condiţii "ostile". "Deşi DNA îşi desfăşoară activitatea sub presiune media şi în condiţii ostile, misiunea instituţională de combatere fermă a corupţiei trebuie continuată fără ezitare. (...) În aceste condiţii de emitere a rechizitoriilor în materie de corupţie inculpaţii îşi folosesc adeseori puterea, influenţa şi presiunea, arsenalul impresionant juridic şi mediatic de care dispun pentru intimidarea martorilor, pentru exploatarea oricăror neconcordanţe apărute în unele. Acestea atrag, fără îndoială, riscul unei rate mai mari de achitări decât în cazul celorlalte parchete din România. În acest mod, trebuie să înţelegem faptul că nu e tot una să instrumentezi şi să trimiţi în judecată un inculpat care este demnitar sau să trimiţi în judecată un hoţ de buzunare, fiindcă lucrurile sunt total diferite şi putem înţelege că o rată a achitărilor de circa 10% este una rezonabilă în aceste împrejurări. (...) De vreme ce justiţia este independentă şi îşi face datoria, 10%, acel procent de 10% zicem că este unul rezonabil, în condiţiile unor dosare care sunt foarte complexe şi privesc demnitari", a spus Lazăr.

Totodată, procurorul general a arătat că orice incident procesual al procurorilor DNA este valorificat în media şi transformat împotriva anchetatorilor şi chiar împotriva justiţiei. "În prezent, (...) orice incident procesual al procurorilor DNA este valorificat în media şi este transformat într-un veritabil casus belli împotriva anchetatorilor şi împotriva instituţiei, mai nou, dar împotriva justiţiei, în general. (...) deşi toată lumea ştie că un incident - a-l generaliza poate fi o greşeală de logică, nu trebuie să generalizăm acolo unde nu este cazul (...). Adeseori motivele acestor manifestări se reduc la existenţa unor grupuri de interese clar cu o agendă proprie, în care figurează doar problemele personale, în special nevoia imperativă de a scăpa de justiţia penală şi a-şi păstra produsul infracţiunilor pe care le-a săvârşit", a afirmat acesta, conform Agerpres.

În context, Augustin Lazăr a spus că rezultatul DNA este unul "considerabil". "Ţinând seama de aceste considerente, înţelegem cu toţii gradul ridicat de presiune sub care procurorii DNA îşi desfăşoară activitatea, adesea sub ameninţări şi intimidări permanente din partea suspecţilor pe care îi anchetează şi a cercurilor de clienţi ai acestora. A trimite în judecată în aceste condiţii circa 13% din totalul dosarelor soluţionate eu zic că este un rezultat considerabil pe care trebuie să îl apreciem atât ca profesionalism, cât şi ca determinare şi curaj în activitate. Trebuie să observăm aici calităţile oficiale ale inculpaţilor trimişi în judecată de DNA în cursul anului 2016 şi anume un ministru, un vice prim ministru pentru securitate naţională, un ministru al Transporturilor, un ministru al Energiei, precum şi mulţi alţi demnitari din cadrul puterii executive, legislative, dar şi judecătoreşti a statului", a adăugat procurorul general.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.