Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr face noi precizări despre abuzul în serviciu și conflictul de interese

Inquam Photos / Octav Ganea
augustin lazar

Procurorul general, Augustin Lazăr, a afirmat sâmbătă, la Alba Iulia, că modificările propuse la codurile penale de Ministerul Justiţiei au fost toate "oportune", în cadrul prevăzut de deciziile Curţii Constituţionale, el subliniind, totodată, că textele privind infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese sunt "foarte importante" şi "trebuie menţinute în continuare".

"Ministerul Public a precizat deja (...) că modificările propuse pentru a fi aduse codurilor de către Ministerul Justiţiei au fost toate oportune, au fost în cadrul prevăzut de deciziile Curţii Constituţionale, nu au depăşit cu nimic acest cadru al deciziilor Curţii Constituţionale. Şi, de asemenea, noi am venit cu anumite aspecte tehnice pe care le-am prezentat pentru o mai bună înţelegere a textului legii. În rest, această remarcă aş dori să o fac. Faptul că Ministerul Justiţiei a avut grijă să se refere strict la cadrul deciziilor Curţii Constituţionale şi să prezinte textele de lege într-o manieră nouă, care să permită folosirea lor în cadrul constituţional", a declarat, presei, Lazăr, care participă la Alba Iulia la o conferinţă pe tema noilor coduri penale, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dacă avem o viață socială activă, suntem sănătoși la cap pe măsură ce îmbătrânim

Procurorul general a menţionat că în cazul infracţiunii de abuz în serviciu s-a prevăzut înlocuirea expresiei "îndeplineşte în mod defectuos" cu expresia "îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe de guvern sau a unei ordonanţe de urgenţă a guvernului".

"Nu s-a umblat la niciun prag de prejudiciu, pentru că nu era necesar şi apreciem această orientare a Ministerului Justiţiei. De asemenea, în cazul infracţiunii de conflict de interese s-a operat strict modificarea expresiei 'raporturi comerciale' cu expresia 'raporturi între profesionişti'. (...) Aş dori să precizez că aceste texte ale infracţiunilor de abuz în serviciu şi de conflict de interese sunt foarte importante. Ele trebuie menţinute în continuare, pentru că realităţile româneşti sunt cele care ne indică faptul că funcţionarii publici au nevoie de disciplinare a conduitei lor, inclusiv ca 'ultima ratio' prin texte de natură penală. Noi nu putem abandona asemenea texte şi să putem permite o relaxare a conduitei funcţionarului public care, din păcate, a creat atâtea probleme în ultima perioadă", a susţinut Augustin Lazăr.

Citește și: Ce visăm sâmbătă noaptea, se împlinește: Ce se întâmplă cu celelalte vise

Procurorul general a adăugat că statistica Ministerului Public a relevat un număr important de funcţionari publici care au comis astfel de infracţiuni.

"În condiţiile în care această tendinţă a infracţionalităţii nu scade, noi nu putem să renunţăm la texte de lege care sunt absolut necesare pentru disciplinarea conduitei celor care lucrează cu banul public. De asemenea, este important să se menţină textul privind conflictul de interese, pentru că şi acest text este de natură să disciplineze activitatea funcţionarului public care lucrând cu banul public este tentat să-l dreneze, aşa cum a rezultat, din păcate, din studii care s-au făcut, studii care ne-au arătat că peste 50%, ba chiar 60 - 70% din bugetele unor comune, oraşe, în ultimii ani, au fost drenate sumele respective către firme care erau apropiate unora dintre consilieri sau primarilor sau unor funcţionari publici din cadrul primăriei", a explicat Lazăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.