Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr le-a pus gând rău corupților: 'PROVOCĂRILE' din 2017

Augustin Lazăr

Combaterea corupţiei, a evaziunii fiscale, recuperarea prejudiciilor sau asigurarea cadrului pentru drepturile fundamentale ale cetăţenilor rămân priorităţi ale Ministerului Public (MP) în 2017, a declarat miercuri, la Iaşi, procurorul general al României, Augustin Lazăr. 

"În continuare va rămâne o prioritate activitatea de combatere a corupţiei, infracţiunile standard care ţin de corupţie, precum şi infracţiunile de serviciu, cum sunt abuzurile în serviciu, conflictul de interese, neglijenţa în serviciu, fapte comise de funcţionarii publici reprezintă o prioritate esenţială a Ministerului Public. De asemenea, evaziunea, contrabanda, spălarea de bani, fapte care afectează bugetul naţional, de unde se realizează salariile funcţionarilor publici, de unde se obţin salariile pentru ca ţara să funcţioneze", a spus Augustin Lazăr, potrivit agerpres.ro.

Vești bune pentru 53.000 de români. Ce se va întâmpla cu salariile acestora, începând de mâine

Conform acestuia, recuperarea prejudiciilor este o altă prioritate a Ministerului Public. 

"Trebuie să vă spun că ANABI - Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a fost operaţionalizată şi începe să funcţioneze tot mai bine. Va fi un partener foarte valoros pentru Ministerul Public în recuperarea prejudiciilor", a mai spus Augustin Lazăr. 

Procurorul general a afirmat, totodată, că Ministerul Public are şi câteva "provocări". 

"Calitatea actelor de urmărire penală trebuie urmărită în continuare. Opinia publică a devenit foarte sensibilă la problematica legată de calitatea discuţiei. Sunt situaţii cum ar fi restituiri sau achitări, care până la urmă sunt fireşti în anumite limite rezonabile din activitatea noastră, sunt folosite în dezbaterea publică ca nişte arme în confruntarea în diverse opinii (...). Noi trebuie să fim în situaţia de a micşora cât mai mult posibil aceste incidente procesuale care se ivesc pe parcursul procesului penal", a declarat procurorul general. 

El a afirmat că o altă provocare este asigurarea cadrului necesar pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. 

"Opinia publică este tot mai sensibilizată la respectarea drepturilor fundamentale. Aceasta e o chestiune de nivel european. CEDO a emis numeroase decizii în numeroase domenii de activitate, care presupun respectarea de drepturi fundamentale pe care trebuie să le cunoaştem şi să le aplicăm (...) Aceasta va fi în continuare o provocare pentru Ministerul Public", a mai spus Lazăr. 

Lazăr a făcut referire şi la volumul unor dosare complicate şi care ajung să fie învechite "pentru că e dificil să instrumentezi dosare de urmărire penală mari, cu zeci şi sute de volume", subliniind că Poliţia Judiciară nu are resursele necesare. 

"Se ştie foarte bine că în cursul anului 2016 un număr important de ofiţeri ai Poliţiei Judiciare, cu foarte bună pregătire profesională, au ieşit la pensie şi a venit un val de tineret (...) care urmează să înveţe, să devină buni profesionişti ai Poliţiei Judiciare şi care să pună umărul la instrumentarea acestor cauze. Desigur, orice situaţie asemănătoare are două aspecte. Partea goală a paharului - mulţi specialişti au plecat la pensie. Partea plină este că o investiţie în viitor a fost făcută în noi membri ai Poliţiei Judiciare care sunt de o foarte bună calitate ca şi oameni de cultură profesională. Trebuie învăţaţi ce au de făcut şi trebuie specializaţi în nişte domenii care sunt de mare interes pentru înfăptuirea justiţiei", a menţionat Augustin Lazăr. 

În context, el a menţionat că spălarea banilor, evaziunea fiscală, contrabanda, infracţiunile economico-financiare sunt domenii "forte". 

"Astfel de infracţiuni trebuie să fie instrumentate de oameni foarte bine pregătiţi profesional şi foarte experimentaţi. Numai astfel resursele bugetului vor fi asigurate şi numai astfel ţara va funcţiona cu un buget protejat şi bine constituit", a conchis procurorul general. 

Augustin Lazăr s-a aflat miercuri la Iaşi pentru a lua parte la şedinţa de bilanţ a Curţii de Apel Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.