Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr pune piciorul în prag: Nu vrea legea răspunderii magistraților / VIDEO

ciocanel judecator

Modul de reglementare a răspunderii magistraţilor în România este la standardele europene, a afirmat, vineri seară, procurorul general al România, Augustin Lazăr.

"Imputabilitatea achitărilor şi restituirilor face obiectul unei evaluări separate a unei structuri specializate a Ministerului Public, care este servicu de îndrumare şi control. Tocmai în acest stadiu suntem acum, toate achitările la toate direcţiile şi secţiile operative ale Ministerului Public sunt sub lupa colegilor noştri. Modul de reglementare a răspunderii magistraţilor în România este (...) la standardele europene pentru răspunderea magistraţilor. Atunci când au fost realizate legile noastre, legea de organizare, legea privind statului magistraţilor, ea a fost inspirată din modelele occidentale ale colegilor noştri", a declarat Augustin Lazăr într-un interviu acordat TVR.

Citește și: SCANDAL O profesoară a întreținut relații sexuale cu un elev, într-un parc / FOTO

El a adăugat că pentru erorile judiciare Constituţia României prevede că statul răspunde patrimonial.

"Constituţia României prevede foarte clar că statul răspunde patrimonial pentru situaţii de erori judiciare, fără ca aceasta să înlăture răspunderea magistratului care a acţionat cu culpă sau rea credinţă, lucrurile sunt foarte simple, dar aceasta există de ani de zile în cultura occidentală. Noi am vrea să descoperim ceva mai sus decât standardele europene la care am aderat pentru că cineva s-a ofensat că a fost trimis în judecată şi ar dori o răspundere mai specială pentru magistraţi", a adăugat procurorul general.

Citește și: Nicole Kidman și Lenny Kravitz au ASCUNS asta mulți ani

Întrebat cine îi verifică şi îi poate sancţiona pe magistraţi pe latură penală, Lazăr a răspuns că standardele sunt aceleaşi pentru oricine a comis o faptă prevăzută de legea penală.

"Nu mai puţin de 16 magistraţi, şapte judecători şi nouă procurori, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni. Nu există nicio diferenţiere, oricine a comis o faptă prevăzută de legea penală, standardele sunt aceleaşi. Sigur că cei cărora li se aplică legea penală ar dori o altfel de răspundere. Aşa ceva nu e posibil, adică să pui sabia lui Damocles deasupra unui magistrat judecător să îi spui că de fiecare dată când va greşi în dosar, şi va greşi omeneşte, îi va lua casa sau îi va lua gâtul sau cine ar mai sta să mai judece în condiţiile acestea. (...) Modelul românesc nu este inedit şi nici nu va fi inedit pentru că noi trăim în Europa, noi am luat modelul occidental, al culturii occidentale şi la fel este peste tot", a precizat Lazăr.

Citește și: ȘOCANT Ce face Tudor Gheorghe pentru a le lua banii tinerilor

Augustin Lazăr a mai precizat că discuţia privind răspunderea magistraţilor putea veni, dar în condiţii de linişte.

"Dacă această discuţie ar veni în condiţii de linişte, poate că mai multă lumea ar zice: hai să discutăm, să analizăm, dar dumneavoastră observaţi contextul în care se ridică această problemă? Ideea generală este aşa: hai să slăbim răspunderea infractorilor funcţionari publici, care în genere au funcţii şi sunt demnitari, pentru că nu mai prezintă interes, statul român poate funcţiona şi aşa, de exemplu, să nu răspundă penal până la 200.000 de lei, se gândeşte cineva. Însă, grijulii fiind, haideţi să strângem răspunderea magistraţilor pentru ca aceştia să fie inhibaţi (...)", a spus Augustin Lazăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.