Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Augustin Lazăr vorbește despre DENUNȚURI: Vorbește despre procurori timorați / VIDEO

augustin lazar

Denunţurile trebuie să fie avute în vedere doar în măsura în care pot sta la baza probării unei activităţi infracţionale, a afirmat, vineri, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

"Orice denunţ trebuie înţeles ca o modalitate de sesizare a organului judiciar, care trebuie să fie aptă să producă probe în continuare. Simpla afirmaţie nu are nicio valoare şi mai ales trimisă anonim, fără date de identitate, fără nimic", a declarat Lazăr într-un interviu acordat TVR.

Citește și: SCANDAL O profesoară a întreținut relații sexuale cu un elev, într-un parc / FOTO

Referindu-se la discuţia despre procentul de achitări din dosarele DNA, Procurorul General a spus: "Aș dori să plecăm de la o evaluare a experților Băncii Mondiale care, în urmă cu 2, 3 ani, au făcut o apreciere asupra achitărilor în mai multe state din lume și au apreciat așa: statele care au achitări de până în 10 % par a avea procurori timorați de frica ca nu cumva, în urma exercitării acțiunii penale, să aibă probleme în sensul neconfirmării rechizitoriilor lor. Se încurajează și se consideră optim un procent de circa 75% din activitatea unui minister public să fie o activitate de condamnare și o eficacitate rezonabilă. Apreciindu-se că cei care au prea puține achitări sunt dintre cei care se autocenzurează".

Citește și: DEPRESIA, boala secolului nostru: Peste 300 de milioane de persoane suferă de depresie

El a apreciat, însă, că stabilirea unei limite de timp în care o infracţiune poate fi denunţată ar împiedica aflarea adevărului, întrucât cei care încalcă legea nu vor vorbi câtă vreme încă beneficiază de pe urma faptelor ilegale.

"Corupţia este o convenţie secretă între cei care participă la ea. Când s-a rupt convenţia, fiecare e liber să vorbească. Până când e convenţia secretă şi nimeni nu o rupe, toată lumea are de câştigat. Şi când au de câştigat, nimeni nu vorbeşte nimic. (...) Legea prevede că funcţionarii publici, spre exemplu, sunt obligaţi să denunţe fapte, dar oamenii simt adevăratul impuls atunci când simt că se apropie pericolul de ei, de libertatea lor, nu mai au beneficii", a precizat procurorul general.

Citește și: Nicole Kidman și Lenny Kravitz au ASCUNS asta mulți ani

În opinia sa, bunurile obţinute ilegal trebuie recuperate inclusiv de la denunţători, însă nu trebuie limitat rolul denunţurilor în aflarea adevărului.

"Bunurile trebuie recuperate, produsul infracţiunii trebuie recuperat, clar. Eu vreau să spun numai că acest instrument juridic nu e brevetat de noi, acesta este importat din sistemele judiciare europene şi el funcţionează de zeci de ani de zile la ei. Nimeni nu a simţit nevoia să-l închidă, până au venit ai noştri cu un proiect de brevet să le închidă gura înapoi denunţătorilor, ceea ce nu ar fi în avantajul înfăptuirii justiţiei", a mai spus Augustin Lazăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.