Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aurel Vainer: FECR și Patriarhia Română au în vedere o serie de noi proiecte

Patriarhia Romana

Federația Comunităților Evreiești din România și Patriarhia Română au în vedere o serie de noi proiecte, a declarat vineri, la Sighișoara, președintele FCER, dr. Aurel Vainer. "Sunt mai multe idei, noi proiecte pe care Federația noastră le are în vedere cu Patriarhia Română. În primul rând, o expoziție realizată de ambasada Statului Israel — "Biserici ortodoxe în Țara Sfântă". Urmează să facem noi o expoziție în Palatul Patriarhiei — "Sinagogi în România", cu vizite reciproce ale personalului de cult și o mare manifestare în viitor care se va numi "Shalom și împrietenire" — pace și împrietenire umană. Este un nivel foarte bun la care religiile noastre vor să-și dea contribuția", a precizat Aurel Vainer, conform Agerpres.

În cadrul Festivalului Intercultural "Proetnica", FCER a organizat vineri o dezbatere interconfesională, care a reunit, alături de Rabinul Rafael Shaffer, reprezentanți ai Bisericii Ordotoxe Române și Bisericii Catolice. Evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor atentatului de la Barcelona. "La inițiativa FCER, am introdus în urmă cu 7-8 ani în cadrul Proetnica și o parte de dezbateri de dialog, de schimburi de idei, nu numai schimburi de pași frumoși de dans și costume naționale, cu teme diverse. Astăzi am avut o primă temă referitoare la morala socială — îndemnul profeților religiilor monoteiste. A fost o dezbatere în mare parte cu caracter religios, dar și inter-religios, cu reprezentanți ai FCER, Bisericii Ortodoxe și Catolice. Tema a fost sugerată de însuși Patriarhul României, Daniel. Dezbaterea a fost foarte interesantă, vorbindu-se și astăzi despre actualitatea profeților în aceste religii, pentru că o lume se construiește și din ceea ce a fost și din ceea ce va fi. Profeții au avut un rol determinant în a prefigura evoluția societății umane de-a lungul timpului, sigur, bazat pe religie. Aici este o diferență între o profeție religioasă și una de altă natură", a specificat președintele FCER, care a moderat dezbaterea.

În opinia acestuia, este extrem de important pentru societate un festival ca cel de la Sighișoara — "Proetnica 2017". "Este extraordinar. Avem nevoie de înțelegere interumană, de împrietenire interumană, nu numai fiecare să trăiască după propria lui regulă, ci să se gândească și la apropierea de celălalt. Ori acest festival ajută teribil. Seara până târziu stau spectatorii și urmăresc diferitele formații, diferitele muzici și lumea se simte bine. Avem nevoie, pentru că o țară cum este România, un stat național unitar român, dar în care există o abundență de minorități naționale, fiecare cu un aport important la dezvoltarea economică socială a României în decursul timpului. Aplaudăm că la Sighișoara are loc acest festival interetnic, intercultural, între minoritățile și populația majoritară română", a spus președintele FCER.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.