Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria continuă ofensiva împotriva Turciei: Ce vrea de la România și celelalte state UE

austria turcia austria

Şeful diplomaţiei austriece i-a cerul luni Uniunii Europene (UE) să înăsprească tonul la adresa Turciei, ca reacţie la represaliile care au loc în prezent în Turcia, şi să nu mai ofere miliardele promise dacă Ankara nu îşi respectă acordul privind migraţia cu Bruxellesul, informează AFP.

Sebastian Kurz a cerut ca problema Turciei să fie pusă pe "ordinea de zi" a unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe ai ţărilor din UE, prevăzută să aibă loc lunea viitoare, exprimându-şi dorinţa ca o "politică europeană diferită" să fie adoptată pe marginea acestui subiect.

Citește și: Iubita unui celebru cântăreț român face VIDEOCHAT cu o prietenă / VIDEO

"În timpul ultimilor ani, Turcia s-a îndepărtat tot mai mult de UE, însă politica noastră a rămas aceeaşi. Aceasta nu poate funcţiona", a declarat Kurz la postul de radio public Oe 1.

În cadrul acordului UE-Turcia aflat în vigoare din martie, Bruxellesul a promis o accelerare a negocierilor pentru aderare, liberalizarea vizelor şi trei miliarde de euro pentru Ankara în schimbul preluării migranţilor care sosesc în Grecia dinspre coastele Turciei.

Citește și: E VIRGINĂ la 30 de ani și și-a pus silicoane: Sora Iuliei de la Abracadabra / FOTO HOT

"Aceasta nu corespunde situaţiei în Turcia şi, în consecinţă, această politică trebuie schimbată", a estimat Kurz. Potrivit şefului diplomaţiei austriece, suspendarea alocării de fonduri (pentru Turcia) "este consecinţa logică". "Este clar că această sumă nu va fi vărsată, dacă Turcia nu îşi respectă partea din acord", a adăugat el.

Occidentul îşi amplifică tot mai mult criticile împotriva epurărilor la adresa opozanţilor faţă de guvernul turc, epurări care au fost declanşate în urma loviturii de stat eşuate din iulie. O nouă etapă a fost depăşită vineri, prin arestarea a zeci de deputaţi ai principalului partid prokurd din Turcia, Partidul Democratic al Poporului (HDP), inclusiv a cei doi lideri ai săi.

Citește și: Cuplurile care ascultă muzică împreună au o viață sexuală mai bună

Ministrul austriac al apărării, Hans Peter Doskozil, a declarat la rândul său, la sfârşitul săptămânii trecute, că ţările din UE "nu pot să conteze pe Turcia" şi trebuie să se pregătească să rupă acordul privind migraţia, prin întărirea frontierelor europene.

Problema se află pe ordinea de zi a unei reuniuni care are loc luni în estul Austriei, între Doskozil şi omologii săi regionali din cadrul Organismului pentru cooperare în domeniul apărării în Europa Centrală. Convorbirile se vor muta marţi la Sarajevo, informează agerpres.ro.

Citește și: EXPERIMENT A ieșit goală pe stradă, dar nimeni nu și-a dat seama: Cum e posibil / VIDEO

Relaţiile dintre Ankara şi Viena au devenit tensionate în vara acestui an, Austria pledând pentru suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.