Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria: Primarul din Salzburg demisionează după o condamnare la închisoare în legătură cu un scandal financiar

Heinz Schaden

Primarul oraşului austriac Salzburg va demisiona după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru implicarea sa într-un scandal financiar mai amplu în care responsabili locali au pierdut 340 de milioane de euro (400 milioane de dolari) din bani publici în acţiuni riscante la bursă şi tranzacţii cu datorii, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Informaţii despre pierderile suferite de-a lungul mai multor ani în astfel de tranzacţii au devenit publice în 2012. Într-un proces care s-a încheiat anul trecut, o responsabilă din administraţia provinciei Salzburg a fost găsită vinovată de fraudă serioasă şi falsificare de documente şi a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. 

Ea a fost de asemenea inculpată în procesul separat referitor la acţiunile primarului oraşului Salzburg Heinz Schaden, care s-a încheiat vineri. 

Schaden a fost găsit vinovat printre altele de a fi permis tranzacţii swap fără costuri de la administraţia oraşului Salzburg către provincia omonimă în 2007. Se estimează că aceste transferuri au costat contribuabilii în jur de 5 milioane de euro, a declarat procurorul, citat de presa locală. 

Ceilalţi cinci inculpaţi, printre care fosta sa secretară, au fost găsiţi vinovaţi de implicare şi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 1 şi 3 ani de închisoare, unele dintre sentinţe fiind cu suspendare şi putându-se face apel. 

Heinz Schaden, un social-democrat care şi-a menţinut nevinovăţia pe tot parcursul procesului, a declarat luni că nu va demisiona până în septembrie. 

Avocatul său va ataca sentinţa, potrivit postului public de radio şi televiziune ORF. Schaden nu va fi închis decât dacă va pierde. 

Scandalul din Salzburg nu este cel mai mare care a afectat buzunarele contribuabililor austrieci în ultimii ani. Aproape în acelaşi timp, prăbuşirea Hypo Alpe Adria Bank în provincia Carinthia (sud) costă statul mai mult de 5 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.