Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Austria UIMEȘTE: Vrea retrimiterea refugiaților salvați de la înec înapoi în Turcia

refugiati naufragiu

Austria doreşte ca migranţii preluaţi de Agenţia europeană pentru frontiere (Frontex) la sosirea lor Grecia să poată fi retrimişi direct în Turcia, a declarat sâmbătă cancelarul austriac social-democrat Werner Faymann, citat de AFP.

"Frontex trebuie să oprească persoanele care fug spre Grecia. Toţi trebuie să fie salvaţi, dar apoi aceste persoane trebuie să fie retrimise în Turcia. Astfel, Frontex nu va fi un program de salvare, dar în mod real un serviciu de protecţie a frontierelor", a declarat cancelarul austriac pentru tabloidul Österreich.

Citește și: Un nou caz ȘOCANT: Un refugiat a violat un băiețel de 10 ani în Viena, la o piscină

El a adăugat că a propus "această soluţie optimă" premierului turc Ahmet Davutoglu în cadrul conferinţei donatorilor privind Siria, joi, la Londra.

În ziarul Kronen Zeitung, Werner Faymann a asigurat că aceasta ar "singura măsură complet eficientă pentru a anihila reţelele de traficanţi".

Citește și: Marele SECRET s-a aflat! Vladimir Putin și-a stabilit urmașul la Kremlin: El va conduce Rusia

Potrivit serviciilor cancelariei chestionate de APA, Turcia ar obţine în schimb o deblocare mai rapidă a trei miliarde de euro de ajutor aprobat de Uniunea Europeană pentru a reglementa fluxul de migranţi.

Austria este una din ţările europene care a primit cel mai mare număr de solicitanţi de azil în 2015, în raport cu populaţia sa.

Citește și: Biserica Catolică germană cere reducerea numărului de refugiați care ajung în țară

La sfârşitul lunii ianuarie, unul din partidele coaliţiei guvernamentale din Olanda afirmase că un proiect similar era în studiu cu partide politice din alte zece ţări, între care şi Austria, pentru a retrimite în Turcia migranţii proaspăt sosiţi în Grecia, în schimbul primirii în Europa a 250.000 de refugiaţi instalaţi în Turcia.

Mai multe organizaţii au pus la îndoială în acelaşi timp legalitatea retrimiterii de la frontierele UE a migranţilor în drept să ceară azil.

Citește și: Bucureștiul va fi paralizat marți: Se anunță un nou miting

UE se află sub presiune pentru a găsi răspuns la cea mai gravă criză a migraţiei pe teritoriul său după cel de-al Doilea Război Mondial, cu un milion de sosiri în 2015.

Cancelarul german Angela Merkel se va deplasa luni în Turcia pentru a evoca acest subiect şi premierul turc va merge miercuri în Olanda, ţară care asigură preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

Citește și: Simona Halep, o nouă UMILINȚĂ: A pierdut primul meci din Fed Cup cu Pliskova

Guvernul Austriei cere Uniunii Europene să finanţeze cheltuielile generate de primirea masivă a imigranţilor din Orientul Mijlociu, a informat sâmbătă cotidianul Kurier, citat de EFE.

Ministrul de finanţe austriac, conservatorul Hans Jurg Schelling, a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care solicită plata a circa 600 de milioane de euro din fonduri europene. Autorităţile de la Viena au calculat că o cifră "asumabilă" ar fi de circa 35.000 de refugiaţi pe an, în condiţiile în care Austria a primit anul trecut 90.000 de cereri de azil.

Citește și: Carmen Brumă, iubita lui Mircea, Badea, fără sutien și chiloți / FOTO HOT

Cheltuielile generate de "excedentul" de 55.000 de refugiaţi ar trebui finanţat de UE, spune Schelling în scrisoarea sa, citată şi publicată sâmbătă de cotidianul austriac Kurier. Schelling a calculat că fiecare refugiat costă statul austriac 11.000 de euro, ceea ce reprezintă un cost adiţional de 600 de milioane de euro pe an.

Aceste costuri suplimentare s-ar putea finanţa printr-o sporire a fondului comunitar AMIF (Fondul pentru azil, imigraţie şi integrare) şi din Fondul european de solidaritate în caz de catastrofe naturale, spune Schelling, care este de părere că ţările care primesc mai mulţi refugiaţi trebuie să primească şi mai mulţi bani din aceste fonduri, scrie agerpres.ro

Citește și: TUPEU Cristi Borcea a abordat-o și pe fina sa, o cunoscută vedetă tv

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.