Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile de la Tiraspol ameninţă Chişinăul cu 'măsuri asimetrice'

Administraţia separatistă de la Tiraspol a avertizat cu o "reacţie asimetrică" dacă "tensiunea în conflictul cu Chişinăul va creşte', a relatat luni postul de radio Europa Liberă, potrivit agerpres.

În acest sens, aşa-zisul ministru de externe transnistrean, Vitali Ignatiev, a detaliat într-un editorial publicat în revista "Rusia în politica globală': "Anual prin Transnistria tranzitează peste un milion de maşini moldoveneşti, o bună parte din comerţul extern al Republicii Moldova se face prin intermediul segmentului transnistrean al căii ferate, în continuare funcţionează zeci de şcoli moldoveneşti; produsele moldoveneşti se comercializează masiv pe piaţa transnistreană, iar energia electrică produsă în Transnistria este de facto singura sursă stabilă de livrări în Republica Moldova'.

Citeşte şi: Sfidând criticile americane, Israelul legalizează 4000 de locuinţe în Cisiordania ocupată

"Abordarea echilibrată şi responsabilă a părţii transnistrene care refuză să facă uz de măsuri dure de răspuns care să înrăutăţească viaţa oamenilor nu poate dura la nesfârşit şi orice dezechilibre suplimentare artificiale ar putea provoca o reacţie asimetrică a Transnistriei", a atras atenţia Ignatiev în editorialul său, evocând în acest context rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006 (când transnistrenii au decis să se alipească la Rusia), precum şi "divorţul civilizat' propus de liderul transnistrean Evgheni Şevciuk.

În altă ordine de idei, unul dintre cei şapte candidaţi pentru funcţia de lider al regiunii separatiste transnistrene a fost exclus luni din cursa electorală de către aşa-numita Curte Supremă de la Tiraspol, cu mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor din 11 decembrie. Ghenadi Kuzmiciov, fost ministru de interne, a fost exclus în urma plângerii unui cetăţean care a semnalat că unele exemplare din publicitatea electorală a candidatului nu conţineau informaţia cu privire la tipografie şi tiraj.

Citeşte şi: Putin a promulgat noua doctrină privind securitatea informaţională a Rusiei

Kuzmiciov, care se poziţiona drept candidat independent, un fel de "forţă a treia', a declarat că va continua lupta "în pofida acestui abuz'.

La rândul său, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat că decizia instanţei este "discutabilă şi nedreaptă'.

Anterior, experţi consultaţi de Europa Liberă au declarat că Ghennadi Kuzmiciov este un apropiat al lui Evgheni Şevciuk şi ar fi intrat în cursa electorală numai pentru a atrage cât mai multe voturi de la contracandidatul lui Şevciuk, Vadim Krasnoselski, actualul 'preşedinte' al Sovietului Suprem (parlamentul transnistrean).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.