Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorităţile din Bosnia vor ancheta ameninţările lansate de SI la adresa liderilor comunităţii islamice

serbia croatia bosnia muntenegru slovenia kosovo

Membrul musulman al preşedinţiei tripartite din Bosnia-Herţegovina a cerut luni lansarea unei anchete cu privire la ameninţările cu moartea lansate de gruparea Statul Islamic (SI) la adresa liderilor comunităţii islamice din Bosnia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Fac apel la instituţiile relevante ale statului să nu subestimeze aceste ameninţări, să le ancheteze cu rigurozitate şi să-i susţină pe liderii religioşi", a declarat presei Bakir Izetbegovic, după ce săptămâna trecută, în ultimul număr al publicaţiei de propagandă şi de recrutare 'Rumiyah', gruparea jihadistă îi îndeamnă pe toţi susţinătorii ei să-i ucidă pe cei care 'nu se supun legilor lui Allah', însoţind acest îndemn cu o fotografie a marelui muftiu din Bosnia-Herţegovina, Husein Karazovic, şi a adjunctului său, Hussein Smajic, pe care îi consideră 'impostori ai islamului şi lideri ai comunităţii non-islamice'. 

Ameninţările vor fi investigate, a subliniat şi ministrul bosniac securităţii, Dragan Mektic. Acesta a precizat că luna trecută agenţia bosniacă de informaţii OBA, în cooperare cu alte agenţii de securitate, a dejucat două tentative de atac, dar nu a dat alte detalii. 

În general, musulmanii bosniaci practică o formă moderată a islamului, dar unii au adoptat o formă radicală de la militanţii străini veniţi în ţara balcanică în timpul războiului din 1992-1995 pentru a lupta alături de musulmani împotriva sârbilor ortodocşi şi a croaţilor catolici. Ulterior, o parte dintre aceştia s-au alăturat Statului Islamic în Siria şi Irak, poliţia estimând la 188 numărul musulmanilor bosniaci plecaţi în aceste ţări în ultimii patru ani, dintre care au revenit circa 50. Plecările din Bosnia şi revenirile din Siria au încetat aproape complet la începutul lui 2016, în contextul urmăririlor în instanţă lansate de autorităţi împotriva celor acuzaţi că au luat sau vor să ia parte la antrenamente pentru a deveni jihadişti. 

Lansată în septembrie 2016, 'Rumiyah' este ultima publicaţie de propagandă şi de recrutare a SI. Aceasta înlocuieşte publicaţia anterioară a organizaţiei teroriste, 'Dabiq', după ce jihadiştii au pierdut controlul asupra oraşului cu acelaşi nume din nordul Siriei. Fiecare număr al revistei este publicat lunar în mediul online, fără notificări prealabile, prin intermediul unor conturi Twitter ce aparţin membrilor SI. Ulterior, acesta este distribuit şi către Facebook, Telegram sau pe bloguri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.