Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Autorizația pe proprie răspundere nu înseamnă nimic

libertatea.ro
incendiu Bamboo 4

Când statul dă mână liberă totală cetățenilor săi, se întâmplă dezastre. Din acest motiv s-au inventat niște standarde care ar trebui respectate și niște controale care ar trebui făcute. Autorizația de funcționare pe proprie răspundere reprezintă libertatea totală pe care statul o oferă patronului de club, de a risca cu viețile clienților săi.

Patronul e patron pentru că încearcă să facă profit și va căuta să limiteze investițiile pe cât de mult posibil. Și cum investițiile în design și decor nu pot fi limitate deoarece ele sunt cele care fac clienții să vină și să rămână, sunt tăiate investițiile ce țin de siguranța localului. Sigur, e o generalizare, dar oare câți dintre patronii de localuri din România nu procedează așa?

Bamboo era unul dintre cluburile care funcționa fără autorizație de securitate la incendiu, ci pe propria răspundere a patronului. Pe lângă faptul că localul nu era securizat în caz de incendiu, pagina de Facebook a clubului publica poze în care clienții puteau fi observați fumând nestingheriți.

Citește și: Situația victimelor de la Bamboo. Starea celor 44 de persoane

Autorizația de funcționare pe proprie răspundere ar trebui scoasă în afara legii. În fond, care este expertiza patronului de a decide dacă localul este sigur sau nu? Mie mi se interzice să merg singură, cu mașina mea personală, dacă nu am Inspecția Tehnică Periodică făcută. Îmi pun în pericol viața mea și a altor participanți la trafic. Dar patronul unui club poate decide în numele clienților săi dacă localul este sigur sau nu. Iar câtă vreme treaba unui local e să producă bani, iar românii funcționează pe principiul „nu mi se poate întâmpla chiar mie”, ghiciți ce o să aleagă patronii?

Din păcate, problema cu autorizația pe proprie răspundere nu este singura. Chiar dacă se confirmă sau nu că incendiul a pornit de la o țigară aprinsă, fumatul în spații închise continuă să reprezinte o problemă de actualitate. Nu puține sunt localurile în care fumatul reprezintă o activitate discretă dar continuă.

Într-o țară în care fentatul legilor este sport național, și cu un popor care crede că se pricepe la orice, nu-i  poți lăsa unui patron de club responsabilitatea de a decide dacă localul său e îndeajuns de sigur ca să producă bani. Din următorul articol puteți vedea cam cât de mult se gândește un patron la siguranța clienților săi: Patronii din Bamboo au vrut să salveze mobilierul. Au bruscat salvatorii cu tărgile.

Prea mult timp am fost obișnuiți cu amânări și derogări din partea statului. Autorizația de funcționare pe proprie răspundere se încadrează în această categorie. Din asemenea momente tragice, poate reușim măcar să ajungem cu tărie la concluzia că trebuie găsite soluții ca o lege să fie respectată cât mai strict, nu fentată cât mai acrobatic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.