Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment către statele UE: 'Încetaţi livrările de arme către Egipt'

saymawaleh.com
amnesty international

Aproape jumătate din statele Uniunii Europene furnizează arme Egiptului, riscând să fie complice ale represiunii, execuţiilor extrajudiciare, dispariţiilor forţate şi torturilor din această ţară, a acuzat miercuri organizaţia Amnesty International, care a cerut un embargou asupra acestor livrări, transmite AFP. 'Douăsprezece din cele 28 state membre ale UE figurează în continuare printre principalii furnizori ai Egiptului în arme şi în echipamente pentru menţinerea ordinii', menţionează organizaţia cu sediul la Londra, potrivit căreia statele UE care furnizează din 2013 arme Egiptului prin exporturi directe sau intermedieri sunt: Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România, Slovacia, Spania, Ungaria.

Numai în 2014, state UE au autorizat 290 de licenţe de export pentru echipamente militare către Egipt, pentru un total de peste 6 miliarde de euro, subliniază Amnesty, precizând că este vorba, între altele, despre armament uşor, muniţii, elicoptere militare, puşti de asalt, pistoale, echipament de supraveghere.

 

Amnesty International consideră că 'Uniunea Europeană ar trebui să impună imediat un embargou asupra transferului de arme şi echipamente, utilizate de Egipt să comită grave încălcări ale drepturilor omului'.

 

'Ţările din UE care furnizează arme şi echipamente de menţinere a ordinii către forţele egiptene - responsabile de dispariţii forţate, torturi şi arestări arbitrare pe scară largă - acţionează în mod imprudent şi riscă să fie complice cu aceste încălcări grave', adaugă organizaţia neguvernamentală, conform Agerpres.

 

Companii din mai multe state europene, printre care Germania, Italia şi Marea Britanie, 'au furnizat autorităţilor egiptene echipamente şi tehnologii sofisticate de supraveghere', adaugă Amnesty, citând ONG-ul Privacy International şi temându-se ca aceste echipamente să nu fie utilizate 'pentru reprimarea opoziţiei paşnice'.

 

În acelaşi timp, Amnesty acuză cele 12 state că ignoră o decizie din 2013 a Uniunii Europene de suspendare a furnizării de arme şi echipamente de securitate autorităţilor de la Cairo.

 

Decizia a fost adoptată în august 2013, la câteva zile după ce forţele de ordine au împuşcat mortal, la Cairo, în jur de 800 de manifestanţi în favoarea preşedintelui destituit Mohamed Morsi, în ceea ce Human Rights Watch a descris drept 'una din cele mai mari ucideri de manifestanţi într-o singură zi în istoria recentă'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.