Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment dur al academicianului Victor Voicu: Religia creștină și civilizația europeană sunt în pericol

alerta

Religia creștină și însăși civilizația europeană sunt în pericol, în condițiile accentuării secularizării și fenomenului migrației, a afirmat marți secretarul general al Academiei Române, acad. Victor Voicu, la conferința de lansare a Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor, intitulată "Dumnezeu își ia revanșa? Geopolitica religiilor azi". "În pericol este însăși civilizația contemporană europeană, normalitatea europeană", a spus Voicu, anunţă Agerpres.

Secretarul general al Academiei consideră însă dificile soluțiile de integrare a musulmanilor, cu atât mai mult cu cât susține, citând din studii internaționale recente, că "Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu o gravă criză de identitate", fenomen care s-ar manifesta și în țara noastră.

"Să admit însă că Europa contemporană și viitorul ar putea integra musulmanii, urmând o cale cu două trepte: autoreforma islamismului și educarea minților. Ambele dificile. Posibile teoretic pe termen mediu și lung. Să treacă măcar două generații sau trei. Vezi parcursul prin pustie a 40 de ani, ca să se schimbe generațiile, conceptele, metehnele, prejudecățile. (...) S-au născut niște întrebări, care ar putea să ne intereseze pe unii dintre noi, ar putea să ne intereseze la nivel național. Poate și la nivel european. Sau nu? (...) Prima întrebare: Este programată această imigrație islamică în Europa, chiar dacă parțial este justificată de ororile războiului? Europa este conștientă de consecințe? Există o abordare unitară a Uniunii Europene, o analiză a liderilor europeni a cauzelor și consecințelor imigrației?", a spus acad. Victor Voicu.

De asemenea, el s-a întrebat dacă "lipsa de reactivitate la actuala imigrație islamică versus reacția la imigrația din sud-estul european este fundamentată și în ce sens". "Se aplică concepte politice diferite cu dublu standard? De ce țările islamice bogate din Zona Golfului nu oferă sprijin și nu acceptă imigrația coreligionarilor lor? Nu cumva acest tip de abordare de politică a Uniunii Europene de pacificare, conciliere — un aparent umanism — este de fapt 'politică corectă' și neomarxism similară sau un fel de 'policy of appeasement', politică dusă de Neville Chamberlain în 1937-1940 față de Hitler? Consecințele le știți. (...) Și ultima întrebare: Au evaluat liderii europeni cu ajutorul experților consecințele demografice și geopolitice ale imigrației masive la nivelul teritoriului Europei? Desigur, după cum vedem, multe întrebări și puține răspunsuri", a încheiat academicianul.

În acest context, vorbind de înființarea Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor, Voicu a afirmat că aceasta "constituie o necesitate și umple o nevoie a societății românești". Cu această ocazie, liderul Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat, a arătat că instituția pe care o reprezintă "promovează un islam pur și nu unul ideologic''. "Europa va trebui să rămână cu valorile creștine. O Uniune Europeană fără valorile spirituale este ca un copil la 13 ani abandonat de ambii părinți. Din nefericire, la ora actuală se încearcă o îndepărtare de la valorile creștine. O societate fără credință este ca și cum n-ar mai exista și ar permite mult mai ușor radicalizarea imigranților. (...) Ne bucură că, la ora actuală, poporul român își practică valorile tradiționale", a spus muftiul.

Potrivit site-ului ISPRI, relația dintre biserică și stat în Europa, problematica învățământului religios, restituirea proprietăților religioase sau salarizarea preoților, chestiunea laicatului, tipul de laicitate promovat în Europa sau România, problematica autocefaliilor bisericilor ortodoxe din regiune, provocările migrației Islamului spre Europa, relația dintre religie și identitatea națională, religia și (post)modernitatea, geopolitica Ortodoxiei, provocările Europei seculare, mizele ecumenismului sau resurecțiile religioase din regiune — toate aceste mize, și multe altele, vor constitui agenda de cercetare și dezbatere publică a Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor — LSGR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.