Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment dur de la Teheran. Programul balistic iranian NU este NEGOCIABIL

Programul balistic al Iranului 'nu este negociabil', a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, ca replică la un apel al celor 28 de miniştri de externe ai ţărilor Uniunii Europene, care i-au cerut Teheranului să-şi suspende testele nucleare, informează marţi AFP.

'Testele balistice ale Iranului au fost efectuate în cadrul programului defensiv al ţării şi capacităţile de apărare ale Iranului nu sunt în niciun caz negociabile', a declarat Bahram Ghassemi, citat marţi de televiziunea naţională Irib.

ALERTĂ pe aeroportul din Cluj: Un avion a fost LOVIT de o cisternă

Într-un text adoptat luni, miniştrii de externe ai celor 28 de ţări membre ale UE, reuniţi la Bruxelles, şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu programul de rachete iranian, invitând Teheranul să nu efectueze teste de rachete balistice.

Iranul şi-a dezvoltat puternic în ultimii ani programul balistic şi a efectuat în decurs de un an mai multe teste de rachete, dintre care unele cu o rază de 2.000 de km, provocând reacţia SUA şi a ţărilor europene.

De asemenea, Ghassemi a salutat 'dorinţa UE de a-şi dezvolta relaţiile cu Iranul' şi apelul lansat de UE către 'toate părţile pentru aplicarea totală a acordului nuclear' între Teheran şi marile puteri.

Acest acord, parafat în iulie 2015, a fost negociat între Iran şi grupul '5+1' (SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania sub egida UE). El este menit să garanteze natura paşnică a programului nuclear iranian, în schimbul unei ridicări progresive a sancţiunilor economice internaţionale impuse Teheranului.

Razii de amploare în 10 landuri din Germania. Susţinătorii jihadiştilor sunt luaţi la puricat-FOTO

Preşedintele american la final de mandat, Barack Obama, a jucat un rol major în încheierea acestui acord, însă viitorul său succesor Donald Trump a promis că va destructura această reglementare internaţională, calificând-o drept 'cel mai rău acord negociat vreodată'.

'Este necesar ca toate părţile să-şi respecte angajamentele, pentru a continua restabilirea încrederii', au estimat miniştrii de externe din UE.

În timpul primei sale conferinţe de presă de după victoria lui Trump, preşedintele Barack Obama a estimat că succesorul său este 'un pragmatic' căruia îi va fi greu să anuleze acordurile istorice semnate de SUA, cum sunt cele privind programul nuclear iranian sau climatul, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.