Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENT Jocul mortal Balena Albastră a fost identificat în patru județe! Ce RISCURI sunt

captura youtube
balena albastra

Jocul Balena Albastră a făcut deja victime și în România. Supranumit și ”Călăuza adolescenților spre moarte” este deja practicat în cel puțin patru județe din România avertizează Gigel Lazăr, președintele executiv al CIADO România. Acesta trage un semnal de alarmă și le cere autorităților să acționeze până nu e prea târziu în condițiile în care în Republica Moldova, Rusia, Ucraina și alte țări din jur numărul sinuciderilor în rândul adolescenților din cauza acestui joc a crescut îngrijorător.

Adrian Severin, mărturie cutremurătoare din pușcărie: 'Dă-i încolo de corupți! Lasă-i să crape'

Nebunia a revenit cu putere în atenția opiniei publice din România odată cu Cazul elevilor de la școala generală „Veronica Micle” din Iași, unde mai mulţi copiii au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce ar fi jucat „Balena Albastră”. Aceștia își țineau respirația, ținându-și mâinile pe piept și mimând astfel poziția unui om decedat.

Ca si in in cazul exploziei consumului de etnobotanice din anul 2010, CIADO Romania avertiza asupra dependentei de jocurile pe calculator prin programul national “ Fa-ti prieteni reali, nu doar virtuali ! In pofida tuturor avertizarilor noastre  ministerele , administratia publica centrala si locala  au ignorant semnalele noastre de alarma . Ca si in cazul etnobotanicelor observam ca in materie de prevenire , informare si constientizare autoritatile intervin lamentabil prin eterna reteta ; politie , biserica etc . Statul prin instituiile sale nu intelege, ca discutam de alt profil psihologic al tanarului secolului XXI , un alt comportament si alte nevoi . Nu exista programe macro si concept adaptat nevoilor tinerilor . Totul se rezuma la un flayer in cel mai bun caz, “vorbarie” multa si nerelevanta despre droguri sau dependenta de calculator . Primariile la capitolul programe pentru tineret, au concepte invechite ceea ce arata o lipsa totala de profesionalism, logica ceea ce duce la neatragere  tinerilor catre acestea. In materie de prevenire si alternative la vicii ( droguri , alcool, tutun , internet) din anul 2009 administratia publica centrala si locala nu au avut nici-un program sau resurse financiare alocate . Parintii traiesc intr-un haos prin grijile cotidiene si nu se mai informeaza asupra evolutiilor tentatiilor secolului XXI, sau mai grav opineaza ca lor nu li se poate intampla nimic . Toate cele prezentate nu va duce decat la distrugerea unei generatii daca nu se regandeste urgent politica nationala de prevenire si alternative la vicii.”, susține Gigel Lazăr, președintele executiv al CIADO România.

Clipe de GROAZĂ pentru Florin Salam: A fost ţinta unui ATAC MAFIOT

Jocul Balena Albastra a fost identificat in 4 judete din Romania ! Acest joc consta in indeplinirea a 50 de misiuni de catre un tanar, ultima fiind sinuciderea! Atentie la activitatile copiilor dumneavoastră. Exemplu de misiuni: să deseneze o balenă cu o lama de barbierit, sa se trezeasca la ora 4.20 ai sa vizioneze un film de groaza sau sa se plimbe, in echilibru, pe marginea unei cladiri, sa poarte o masca sau sa nu vorbeasca o zi!, mai susține sursa citată într-o comunicare pentru STIRIPESURSE.RO

"Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un “custode” sau “mentor”. După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web",explică reprezentanţii Poliţiei Române.

Potrivit sursei citate, jocul poate purta şi alte denumiri, nu doar "Balena Albastră", aşa cum a fost iniţiat, efectele lui fiind aceleşi. Jocul a apărut în Rusia, unde a făcut peste o sută de victime, extinzându-se şi în alte ţări, printre care şi Republica Moldova.

Avertismente au lansat ieri și Poliția Română, Ministerul Educației și Patriarhia Română:

"Există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (...) Vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile. Acordaţi-le timp celor dragi!", transmit poliţiştii.

Ministerul Educaţiei propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând să discute acest subiect cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

"Sper că nu va deveni un fenomen în rândul copiilor şi tinerilor din România. Insistăm ca toţi părinţii să fie atenţi şi să supravegheze activităţile online pe care le au copiii, să vadă dacă sunt elemente atipice faţă de conduita normală. La fel, pe profesori îi rog să sesizeze orice schimbare de comportament care poate să apară în evoluţia copiilor şi pe psihologii şi consilierii şcolari îi rog să poarte discuţii. La orele de dirigenţie să se discute despre cât este de important să fim atenţi la tipul de jocuri. Este foarte importantă consilierea copiilor noştri şi cred că fiecare profesor la dirigenţie poate să abordeze în linii mari ce se poate obţine de la un joc. Vom lua legătura cu colegii noştri de la ministerele autorizate, cum este Ministerul de Interne, partea de Cyber Security, pentru a vedea cum putem să blocăm pe teritoriului României accesul la un asemenea tip de joc", a declarat pentru MEDIAFAX Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Biserica Ortodoxă Română cere autorităţilor să ia măsuri de prevenţie.

"Am aflat şi noi, cei din instituţia Patriarhiei, despre acest joc şi despre consecinţele lui mortale. Trebuie să atragem atenţia asupra lui şi asupra consecinţelor lui fatale şi a autorităţilor, în primul rând, pentru că nu mai vorbim de un singur joc, vorbim despre un tip de Ruletă Rusească, apropo de sorgintea geografică a acestui joc. Sper din toată inima ca autorităţile să ia măsuri în această privinţă, cât este posibil, desigur, în prevenirea extinderii unui asemenea joc şi în România pentru că vorbim despre lucruri grave. Vom transmite un comunicat în şcoli în măsura în care acest joc se extinde. Să sperăm că maturitatea adolescenţilor de astăzi, pentru că sunt mai maturi decât alte generaţii, va conta şi să se ţină departe de un joc care le pune în pericol viaţa. Să se gândească, în primul rând, la părinţii lor aceşti tineri care sunt tentaţi să intre într-un asemenea joc al morţii", a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Psihologii spun că motivele care îl duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a aparţine unui grup, simţind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admiraţie. Specialiştii susţin că perioada preadolescentină şi cea adolescentină reprezintă momentul în care copilul este tentat să participe la astfel de jocuri.

"Trăirea singurătăţii şi neacceptării în viaţa lui de zi cu zi duc la astfel de alegeri pentru că sunt copii care au probleme de comunicare, nu pot gestiona trăirile afective. Este o perioadă foarte dificilă pentru el pentru trăieşte foarte intens această schimbare, nu ştie să îşi dea explicaţii, nu ştie cum să acţioneze şi atunci este tulburat şi dus către nevoi de acest gen, nevoia de a afla răspunsuri, de a fi acceptat, de a aparţine unui grup. Nevoia de ataşament sănătăs nu este satisfăcută probabil în familie şi atunci, copilul caută în exterior să îşi găsească înţelegere. Chiar dacă pare absurd, este un mod de a se adapta, un mod defectuos, după posibilităţile lui imediate. Copiii intră în astfel de jocuri din teribilism, însă, aceste comportamente ascund tristeţe, însingurare, sentimentul neacceptării şi dorinţa lui de a ieşi în evidenţă nu este decât un strigăt după afecţiune", a explicat pentru MEDIAFAX Keren Rosner, psiholog.

Psihologii atrag atenţia asupra schimbărilor pe care părinţii ar trebui să le remarce la tinerii predispuşi să participe la joc.

"Părinţii ar trebui să fie atenţi la orice abatere la comportamentul obişnuit al copilului pentru că corelarea dintre acţiune şi discurs ne conduce la cauza acestei evaluări a copilului în grupuri suspecte. El consideră că grupul de colegi de la şcoală sau familia îl respinge şi este foarte dureros să nu îşi găsească locul. Drept urmare, în astfel de grupuri îşi găseşte copii cu aceleaşi probleme ca ale lui iar prin formele de evadare în pericol îşi descarcă toate emoţiile şi trăirile negative. Părinţii trebuie să înţeleagă trările şi transformările interioare şi să găsească alternative la un astfel de joc, nu să îl certe sau să îl pedepsească, ci să îi ofere copilului activităţi care să îi distragă atenţia de la un joc atât de periculos", a mai spus Keren Rosner.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.