Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENT Planul SECRET al Rusiei: Ce manevră militară face pe flancul estic al NATO

reuters
Vladimir Putin

Ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, intenţionează să alerteze SUA cu privire la faptul că manevrele militare ruseşti de anvergură prevăzute pentru septembrie ar putea ascunde o staţionare permanentă de trupe ale Rusiei la flancul estic al NATO, informează AFP.

Raimundas Karoblis s-a deplasat săptămâna trecută la Washington pentru a cere sprijin din partea responsabililor şi aleşilor americani, într-un moment în care ţările baltice - în primă linie în faţa Rusiei - îşi modernizează structurile de apărare în încercarea de a împiedica Rusia să se amestece în treburile lor interne, scrie agerpres.ro.

Citește și: TOPLESS Alexandra Stan și-a arătat SÂNII pe plajă / FOTO HOT

Într-un interviu acordat AFP, ministrul lituanian se declară recunoscător pentru sprijinul SUA acordat NATO şi încrezător că acesta va continua, în pofida îngrijorărilor pe care le-ar fi putut suscita reticenţa lui Donald Trump de a-şi asuma rolul de "primus inter pares" în cadrul Alianţei, rol ce revine în mod tradiţional preşedintelui american.

Raimundas Karoblis a exprimat în mod clar dorinţa ca trupele americane, care îşi multiplică de luni de zile manevrele comune pe tot flancul estic al Europei, să se instaleze de manieră permanentă în Lituania, într-un fel de "prezenţă disuasivă exponenţială".

Citește și: SCANDAL în Biserica Ortodoxă, la mănăstirea unde mai multe măicuțe au rămas însărcinate: Un călugăr a lăsat GRAVIDĂ o credincioasă / VIDEO

"Europa are nevoie de prezenţa şi de leadershipul SUA în calitate de sistem de apărare, dar în acelaşi timp suntem convinşi că SUA au nevoie de aliaţi", a explicat Raimundas Karoblis.

Potrivit ministrului lituanian, Donald Trump a avut dreptate să insiste ca aliaţii să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare până vor atinge obiectivul de 2% din PIB şi de care mulţi sunt încă departe.

Citește și: A folosit ȘASE surori drept SCLAVE SEXUALE: Fetele i-au fost date chiar de către PĂRINȚII lor .

Lituania şi-a dublat cheltuielile în acest domeniu, pentru a le aduce la 1,8% din PIB, iar Raimundas Karoblis estimează că obiectivul de 2% va fi atins anul viitor. Însă el a subliniat în mod clar că, în pofida faptului că alţi parteneri din cadrul NATO fac mai mult, aceasta nu va fi niciodată suficient pentru a compensa rolul crucial al SUA în Alianţă. "Rusia are mai multe tancuri la frontiera cu Ucraina decât au Germania şi Marea Britanie împreună", a afirmat el.

Cele trei republici baltice au relaţii tensionate cu Moscova după ce şi-au obţinut independenţa, iar zgomotul de arme venit din partea cealaltă a frontierei - întâi din Georgia, apoi din Ucraina - nu le oferă mai multă siguranţă.

Citește și: Decizia INCREDIBILĂ luată de călugărul care a lăsat GRAVIDĂ o enoriașă

Ele sunt îngrijorate în special în legătură cu manevrele gigantice pe care armata rusă le va avea loc la toamnă, "Zapad 2017".

Potrivit ministrului lituanian, preşedintele rus Vladimir Putin "vrea să testeze NATO şi probabil cel mai bun mijloc de a o face sunt republice baltice". Raimundas Karoblis a subliniat că 100.000 de militari ruşi vor participa la acest exerciţiu de anvergură ce se va desfăşura în Belarus, la sud de frontiera lituaniană.

Citește și: Biblia în versuri, o lucrare unică în țară, va putea ajunge la românii de pretutindeni

Vilniusul atenţionează că preşedintele rus ar putea profita de această ocazie pentru a-i lăsa pe militarii săi acolo şi a crea astfel o nouă poziţie de forţă la flancul estic al NATO. Din Belarus, doar cei 80 de km ai strâmtorii Suwalki, pe frontiera polonezo-lituaniană, vor separa aceste trupe de enclava Kaliningrad.

Orice acţiune rusă pentru a închide strâmtoarea ar putea duce la încercuirea republicilor baltice, în timp ce bateriile de rachete staţionate în Kaliningrad ar putea ameninţa căile maritime, atenţionează ministrul lituanian al apărării.

Citește și: STUDIU 40% dintre cei care navighează pe internet nu utilizează mijloace de apărare împotriva virusurilor

NATO are deja 1.000 de soldaţi sub comandament german în Lituania, o unitate asemănătoare sub comandament britanic în Estonia şi trupe sub comandament canadian în Letonia.

Forţele americane, care şi-au multiplicat manevrele în toată regiunea, fac patrulări în statele baltice dinspre baza lor din Polonia. Secretarul american al apărării, Jim Matts, a declarat clar că SUA sunt gata să facă mai mult în caz de provocare din partea Rusiei.

Citește și: China a lansat prima sa navă spațială de marfă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.