Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment: Sistemul politic din Brazilia se prăbușește

indianexpress.com
dilma rousseff scandal

Suspendată provizoriu din funcție, în așteptarea procesului din august, în care este acuzată de deturnare de fonduri publice, președinta Braziliei Dilma Rousseff a acordat un interviu în exclusivitate pentru RFI Brazilia, în care susține că nu a comis nicio infracțiune, explicând pe larg motivele care, în opinia sa, au dus la suspendarea ei. Ea apreciază că sistemul politic din această țară ”este pe cale de a se prăbuși”, în condițiile în care ”partidele pierd sensul propriilor lor programe politice și nu urmăresc decât interesele personale” ale anumitor indivizi, iar așa ziși ”salvatori ai patriei deschid larg calea către soluții dictatoriale”. În privința condițiilor de desfășurare a Jocurilor Olimpice de la Rio, care încep peste câteva zile, Dilma Rousseff este însă mai optimistă.

Avem între 35 și 37 de partide politice. Există așadar o fragmentare, care se datorează faptului că partidele pierd sensul propriilor lor programe politice și nu urmăresc decât interesele personale (...) Există din partea populației o atitudine de neîncredere generalizată față de structurile politice. Pentru cetățeni politica este acum sinonimă cu lipsa oricărei forme de etică ... Cu alte cuvinte, politica, această activitate fără de care democrația nu este posibilă, este pe cale de a se descalifica, de a se goli de orice substanță. Iar oamenii nu mai vor să audă de nimic. Pe acest teren foarte fertil răsar acești așa-numiți , care deschid larg calea către soluții dictatoriale, de dreapta, așa cum s-a mai întâmplat deja în America de Sud”, spune ea.

Întrebată dacă crede că își va putea continua mandatul, în ciuda ”dezvăluirilor” lui João Santana (șeful campaniilor electorale pentru prezidențiale din 2010 și 2014, ambele câștigate de Dilma Rousseff - n.red.) și a soției acestuia, referitoare la presupuse nereguli care ar fi avut loc în prima sa campanie, cea din 2010, președinta suspendată a Braziliei a răspuns:

Nici João Santana și nici soția sa nu au pus în cauză campania mea. Ei se referă la anumite episoade care au avut loc după încheierea campaniei și după dizolvarea comitetului financiar doi ani mai târziu. Dar Ministerul public federal și comisia de anchetă a Senatului au afirmat că nu aveam autoritatea necesară de a participa la ceea ce mă acuză ei că am participat. Nu pot fi acuzată de o infracțiune la care nu am participat! Ministerul public federal a clasat dosarul. Comisia de la Senat a arătat că nu a existat nicio greșeală intenționată. (...) Deci eu sunt acuzată și judecată pentru ceva care nu reprezintă o infracțiune. Și nu doar eu spun asta. E vorba de organisme imparțiale, instituționale din țara mea. În câteva săptămâni acest proces va fi tranșat de Senat. Va fi deci clipa adevărului. Sper  că senatorii conștienți, corecți, atașați valorilor democratice și statului de drept vor ști să ia cea mai bună decizie”, a explicat ea.

În plus, șefa statului brazilian se consideră victima ”misoginismului” și a ”remarcilor sexiste” din țara sa.

Este un fapt incontestabil: prima femeie aleasă președinte al Braziliei a obținut 54,5 milioane de voturi, la al doilea mandat. Dar acum asistăm la o adevărată explozie a misoginismului în Brazilia. Acest misoginism și acest proces de destituire declanșat fără ca nicio infracțiune să se fi comis, scot la iveală dimensiunea sexistă a fenomenului, care se manifestă prin aceste stereotipuri lansate foarte des. Se spune de exemplu despre mine că aș fi o femeie , sau . Ce mi se pare incredibil este că aceste modele pe care ei le aleg pentru a mă caracteriza nu se potrivesc absolut deloc!”, spune Rousseff.

Ea susține că detractorii săi nu urmăresc de fapt decât ”evitarea anchetelor anti-corupție” pentru anumite persoane și, pe de altă parte, adoptarea unui program de guvernare care nu corespunde dorințelor electoratului.

Noi în Brazilia trăim o situație atipică. Cred că suntem singura țară din lume în care un guvern provizoriu, ad interim, care deci nu a fost ales democratic, își asumă puterea și schimbă întreaga politică guvernamentală. Și chiar o transformă în altceva, prin niște proiecte diametral opuse programelor pentru care am fost aleasă. De exemplu în domeniul sănătății, ei încearcă acum să spună că sistemul unic de sănătate publică brazilian nu se încadrează în buget și că trebuie să concepem planuri de sănătate de o calitate mai proastă pentru cei săraci... Este una din amenințările din acest moment! Un alt exemplu: educația din Brazilia. Inegalitățile sociale din această țară nu s-au redus doar prin creșterea gradului de bunăstare; democratizarea educației a fost esențială. Dar ei acum încearcă să privatizeze sistemul public de învățământ, ceea ce e foarte grav (...)Și mai este ceva extrem de grav: au votat pentru legalizarea torturii. Consider că a fost un moment foarte trist pentru Brazilia, e ca și cum ne-am întoarce în timp”, explică Dilma Rousseff.

În privința Jocurilor Olimpice de la Rio, care urmează să înceapă la 5 august a.c., președinta suspendată a Braziliei susține că au fost luate toate măsurile de securitate posibile și că sunt asigurate toate condițiile pentru buna desfășurtare a evenimentului . ”Toate măsurile necesare au fost adoptate, și pentru siguranță și pentru toate problemele legate de infrastructură. Cred că dacă toate procedurile vor fi respectate ad litteram, nu vor exista probleme. Brazilia ține permanent legătura cu serviciile de informații ale principalelor țări ale lumii, care au o expertiză importantă în acest domeniu. Așadar dispunem de cel mai bun dispozitiv de securitate posibil. În plus avem și experiența de acum doi ani de la Cupa Mondială, dar și experiența cu sosirea Papei în Brazilia, cu Zilele mondiale ale tineretului și cu Jocurile internaționale militare, care au ajutat Brazilia să capete un important savoir-faire  în organizarea marilor evenimente de acest gen”.

Ea a adăugat că nici în privința virusului Zika nu sunt motive de îngrijorare: ”Nu cred că virusul Zika ar trebui să fie un motiv pentru ca oameniI să nu vină la Jocuri. Însăși Organizația Mondială a Sănătății a declarat că iarna aceasta, cu temperaturi mai coborâte decât media, nu este perioada propice pentru proliferarea acestui țânțar. Și, până acum două luni  cel puțin, a existat un sistem de blocare a răspândirii virusului Zika, pus la punct de autoritățile competente”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.