Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV Avertismentul ANI: Nu ne intimidează atacurile politice din campania electorală

MACOVEI - ANI - ANCHETE

După ce prezidențiabilul ACL Klaus Iohannis a criticat în public Agenția Națională de Integritate care în opinia sa nu ar fi trebuit "să se implice", conducerea ANI i-a dat un răspuns pe măsură.

stiripesurse.ro l-a întrebat pe președintele ANI ce părere are de atacul lui Klaus Iohannis și dacă procesul ANI vs. Iohannis a fost tergiversat:

"ANI nu este interesată de cineva anume si nici nu gestionează dosare personalizat. Nu ne intimidează atacurile politice din campania electorală sau din afara ei. Am trecut prin cateva cicluri electorale asistând la tot felul de presiuni.

Aduc aminte politicienilor ca legea ANI prevede in mod expres ca nu putem primi dispoziții de la nici o instituție publica sau persoana referitor la dosarele gestionate.

Urmarim in primul rând o jurisprudență unitara pentru aceste cazuri. Pentru noi sunt importante cele 114 dosare pe acest tip de speta juridică care a generat dezbateri controversate in societatea românească încercându-se de nenumărate ori schimbarea legii.

Acest lucru a fost menționat negativ in rapoartele MCV vulnerabilizand Romania din perspectiva aderării la spațiul Schengen si a luptei impotriva corupției.", a declarat Horia Georgescu, președintele ANI pentru stiripesurse.ro

Cât despre speța în sine șeful ANI susține că Agenția a acționat în conformitate cu atribuțiile pe care i le conferă legea și că nu poate fi acuzată de tergiversări:

"Am cerut fixarea unor termene de judecata in 33 de dosare privind strict acest acest tip de incompatibilitate la Inalta Curte de Casație si Justiție. Multe dintre acestea au fost câștigate de ANI la fond in fata Curților de Apel.

Referitor la intrebarea dumneavoastra privind tergiversarea procesului va pot spune ca ANI a  îndeplinit procedura pe 3 Octombrie 2014 in ziua in care a primit raportul de la ICCJ. Este o simpla formalitate. Cealaltă parte a trimis documentele in data de 17 octombrie. Recursul in acest proces a fost formula de ANI in 2013. Trageți dumneavoastra concluziile.

Mentionez ca in majoritatea dosarelor ANI care ajung la ICCJ se solicita fixarea si urgentarea termenelor de judecata. Este o practica uzuala a instituției de mult timp. As dori sa mai explic un lucru. Acest tip de incompatibilitate , chiar daca nu pare o problema gravă previne in fapt un conflict de interese in cadrul societăților de la nivel local  care gestionează fonduri din bugetul național si european de sute de milioane de euro.", a precizat el.

Iar apoi explică de ce ANI consideră că aleșii sunt incompatibili atunci când fac parte din Consilii de Administrație ale unor societăți aflate în subordinea instituțiilor pe care le conduc:

"Prin prezenta lor in consiliile de administrație aleșii locali influentează decizia si gestionarea banilor prin fraudarea proceselor de achiziții publice netransparente care favorizezeza societățile comerciale prietene sau ale rudelor. Vedem zilnic în mass-media zeci de cazuri gestionate de instituțiile anticorupție sau cele implicate in lupta impotriva acestui fenomen grav care afectează direct viata cetățenilor si competitivitatea economică la nivel local si național.

Referitor la aceasta incompatibilitate mai trebuie menționat faptul ca nici in lege nici in Constituție nu exista termenul regiune asa cum argumentează aleșii locali prezenta in aceste societăți de tip RAJA. Exista strict prevazuta existența societăților de interes local sau național nu regional. România nu are regiuni din punct de vedere al legislației aplicabile si al Constituției. De altfel ANI nu a identificat nici un caz de incompatibilitate in cazul aleșilor locali care sunt membrii in consiliile de administrație al Asociaților de dezvoltare intra-comunitară pentru ca sunt asociații de interes local si acest lucru nu este interzis de nici o lege.", a încheiat președintele ANI în răspunsul dat stiripesurse.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.