Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul Comisiei Europene, in ziua votului pe cazul Ponta/ DOCUMENT

ponta

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a transmis Camerei Deputatilor o scrisoare pe data de 9 iunie 2015, chiar ziua in care deputatii au respins cererea procurorilor DNA de a incuviinta urmarirea penala a premierului Victor Ponta.

Scrioarea a fost insa inregistrata la Camera Deputatilor o saptamana mai tarziu, pe 17 iunie 2015. In document Timmermans avertizeaza ca modificarile la Codul Penal care ar limita puterile "sistemului de justitie de a investiga si condamna faptele de coruptie" ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania in indeplinirea obiectivelor MCV.

In plus el avertizeaza ca un alt obiectiv important este asigurarea ca justitia sa isi poata urma cursul pentru parlamentari 'la fel ca pentru ceilalti cetateni', care pot fi urmariti penal fara aprobarea vreunei institutii, alta decat Parchetul.

"As dori sa profit de aceasta ocazie pentru a va incuraja sa continuati eforturile in vederea realizarii reformelor necesare in vederea atingerii obiectivelor MCV, inclusiv prin aplicarea principiilor unei bune reglementari a consultarii, a transparentei si a evaluarii impactului.

Comisia crede cu tarie ca toate instituiile judiciare si ale statului de drept ar trebui sa poata sa actioneze in deplina independenta. In contextul MCV-ului, Comisia va continua sa sa monitorizeze indeaproape progresele realizate. Amendamentele la Codurile Penale, care urmeaza sa fie luate in considerare de Camera Deputatilor in urmatoarele zile, ar trebui sa beneficieze, evident, de o analiza atenta. Nu in ultimul rand, daca amendamentele adoptate ar avea ca efect limitarea puterilor sistemului de justitie de a investiga si condamna faptele de coruptie, aceasta ar constitui un pas inapoi in progresul realizat de Romania in indeplinirea obiectivelor MCV.

Asa cum am si discutat, o alta tema importanta a rapoartelor MCV a fost necesitatea asigurarii ca justitia isi poate urma cursul pentru parlamentari la fel ca pentru ceilalti cetateni. Abordarea de catre Parlamentu a problematicii imunitatii va continua sa fie un element important pentru noi", se arata in scrisoarea lui Frans Timmermans, catre presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea.

Scrisoarea lui Frans Timmermans.pdf

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.