Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul lui Klaus Iohannis despre Uniunea Europeană: Ce a spus după întâlnirea cu Merkel

Klaus Iohannis Angela Merkel

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un semnal de alarmă în Germania după întâlnirea cu cancelarul german, Angela Merkel. Şeful statului a vorbit despre pericolele care pândesc Uniunea Europeană,

Citește și: Activitatea fizică regulată poate compensa parțial efectul alcoolului asupra sănătății (STUDIU)

"Toate lucrurile trebuie rezolvate împreună. Să avem grijă să nu apară falii în Uniunea Europeană. Pentru România, obiectiv strategic naţional este să se integreze cât mai profund în Uniunea Europeană. În ansamblu, UE a însemnat un progres imens. Pentru a putea continua este nevoie şi de o creştere a transparenţei şi legitimităţii instituţiilor europene.", a spus Iohannis.

Citește și: Una dintre cele mai mari descoperiri din ultimele decenii: Ce provoacă depresia

Iohannis a făcut şi o propunere pentru combarerea terorismului în Europa. "Avem nevoie de crearea unei agenţii europene de combatere a terorismului. Ar putea să crească securitatea propriu zisă, dar şi sentimentul securităţii în interiorul Europei.", a anunţat Iohannis. care a vorbit şi despre relansarea proiectului Uniunii Europene.

Citește și: Planeta 9, pericol pentru Sistemul Solar: Ar putea absorbi inclusiv Terra

"Toţi cei 27 din UE trebuie să rămână uniţi. Uniunea trebuie să acţioneze ca să redea încrederea cetăţenilor europeni în Uniune, dar şi a partenerilor externi. E nevoie de o relansare a proiectului european. E nevoie de o uniune mai bună. Trebuie să fim capabili să răspundem la solicitările de bază. E nevoie de soluţii inovatoare. E nevoie de o uniune puternică şi performantă cu rezultate palpabile şi soluţii practice.", a încheiat Iohannis.

Citește și: Asta e cea mai mare ciocolată din lume / VIDEO

_______

Declaraţia de presă

a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 9 septembrie a.c., la Berlin, o declarație de presă, la finalul întâlnirii de lucru cu Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel, cu Prim-ministrul Regatului Belgiei, domnul Charles Michel, şi cu Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, domnul Xavier Bettel.

 

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

 

„Bună ziua!

Bine ați venit la această întâlnire. Astăzi am participat, aici, la Berlin, la o reuniune de lucru cu doamna Cancelar al Republicii Federale Germane, Angela Merkel. La întâlnire au participat, de asemenea, Prim-ministrul belgian, domnul Charles Michel, și Prim-ministrul luxemburghez, domnul Xavier Bettel.

Această întâlnire face parte dintr-un mai amplu proces de consultare între liderii europeni, o consultare care, cel puțin în prima fază, vine să pregătească întâlnirea informală de la Bratislava de săptămâna viitoare. În realitate, este o serie de întâlniri foarte bune, care, așa credem noi, vor permite să ajungem chiar la o strategie pentru viitorul Uniunii Europene.

Evident că, pentru întâlnirea de la Bratislava, ne-au preocupat discuțiile în jurul Brexit-ului, în jurul migrației, în jurul securității interne și externe, chestiuni care sunt nu doar în atenția liderilor, ci sunt chestiuni care preocupă pe toată lumea în Uniunea Europeană.

Referitor la Brexit, și în continuare o să mă refer mai mult la ceea ce am spus eu, punctul meu, punctul nostru de vedere, fiindcă a fost o întâlnire informală și nu este cazul să prezint punctele de vedere prezentate de ceilalți. Legat de Brexit, am subliniat că este foarte important să nu se înceapă negocieri înainte de declanșarea articolului 50 și că aceste negocieri trebuie să se poarte de către Uniunea 27 cu Marea Britanie. Evident că Marea Britanie trebuie să rămână un partener important și pentru noi. Pentru mine, ca Președintele României, există acolo chestiuni specifice, care sunt importante și vor fi ca miezul negocierilor noastre - de exemplu, soarta românilor din Marea Britanie.

În ce privește discuția mai largă despre crizele prin care trece Uniunea Europeană, despre viitorul Uniunii Europene, am subliniat că este foarte important ca cei 27 să rămână uniți. Este foarte important să construim în continuare o Uniune puternică. Doar așa vom putea să facem față crizelor actuale și crizelor care, fără îndoială, vor veni încă în viitor. În același fel, am subliniat că Uniunea trebuie să acționeze în așa fel încât să redea încrederea cetățenilor europeni în Uniune și încrederea partenerilor externi în Uniune.

Este, evident, nevoie de o relansare a proiectului european. Avem nevoie de o Uniune mai puternică, mai flexibilă sau, dacă vreți, foarte condensat, o Uniune mai bună. Trebuie să fim ca și Uniune capabili să răspundem solicitărilor de bază.

Pe oricine întrebăm ce așteaptă de la Uniunea Europeană, în fond, o să ne răspundă că așteaptă prosperitate și securitate. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le livreze Uniunea. Pentru asta, e nevoie de soluții inovatoare, este nevoie de o Uniune puternică și performantă, este nevoie de viziune pentru viitor, în același timp cu rezultate palpabile, soluții practice.

Am pledat pentru soluții comune în toate conjuncturile, începând de la Brexit, la criza migrației, la criza economică, la chestiunea suveranității, toate aceste lucruri trebuie rezolvate împreună. Trebuie să avem grijă să nu apară falii în Uniunea Europeană.

Pentru România, și am subliniat acest lucru, o Uniune puternică și o integrare mai profundă a României în Uniunea Europeană, rămâne obiectiv strategic național. Este foarte important să vedem ce s-a realizat deja în Uniunea Europeană prin Uniunea Europeană. Adevărul este că cetățenilor europeni, cetățenilor din țările care sunt în Uniunea Europeană, nu le-a mers niciodată așa de bine ca acum. Evident, avem probleme, sunt grupuri defavorizate. Sunt și la noi, începe anul școlar, sunt comune unde școlile arată jalnic, sunt nenumărate probleme.

Dar, în ansamblu, Uniunea Europeană a însemnat un progres imens pentru cetățenii Uniunii Europene și aceste lucruri trebuie spuse. Pentru a putea continua, pentru a merge într-o dezvoltare pozitivă este nevoie, printre altele, și de o creștere a transparenței și creșterea legitimității instituțiilor europene.

De foarte multe ori când vorbim cu cetățeni sau cu reprezentanți, de exemplu, ai administrației locale, ni se spune că nu se înțelege ce se întâmplă în instituțiile europene. De multe ori este acuzată birocrația excesivă. Toate aceste lucruri trebuie să le auzim și trebuie să acționăm pentru înlăturarea palierelor administrative, acolo unde acest lucru este posibil.

Pentru asta, sigur că este nevoie și de o mai bună comunicare. Am constatat de multe ori că rezultate sunt, proiecte bune ale Uniunii Europene sunt puse în practică. Proiecte europene sunt puse în practică în România, de exemplu, și se știe prea puțin despre aceste lucruri. În afară de acestea, comunicarea ar îmbunătăți net colaborarea între instituțiile europene și instituțiile naționale. Foarte multe neînţelegeri apar datorită lipsei de comunicare şi din păcate, câteodată, datorită lipsei de transparenţă.

Dacă vorbim despre o temă care este o temă centrală în toate dezbaterile naţionale, europene, şi vorbesc aici despre securitate, trebuie să vedem cele două aspecte – securitatea externă, şi aici vorbim despre întărirea controlului la graniţele exterioare ale Uniunii, şi despre securitatea internă, în special, sigur, prevenirea actelor de terorism, şi din păcate am avut prea multe astfel de acte.

Dacă vorbim despre acestea, deja ajungem într-o zonă unde am putut să constat că există un larg consens şi cu siguranţă, în viitorul apropiat vom avea măsuri foarte concrete care vin să îmbunătăţească situația în acest domeniu.

În cadrul întâlnirilor, am propus ca şi o măsură concretă, deocamdată este o propunere şi vom vedea cum va fi ea transpusă în practică, crearea unei agenţii europene de combaterea terorismului. Ar fi o măsură foarte concretă, care ar înlocui multiplele entități care se ocupă acum cu prevenirea actelor teroriste şi cred că ar putea realmente să crească nu numai securitatea propriu-zisă, ci şi sentimentul securităţii în interiorul Europei.

În ansamblu, consider că a fost o discuţie foarte bună.

Vă mulţumesc!”

Departamentul Comunicare Publică

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.